سازمان تنظیم کننده باروری بریتانیا در روز چهارشنبه تولد اولین نوزاد این کشور را از طریق DNA سه والد تایید کرد. در این فرایند دانشمندان توانسته اند با استفاده از یک تکنیک تجربی، از به ارث بردن بیماری های ژنتیکی نادر در کودکان جلوگیری کنند. طبق جدیدترین اخبار، سازمان لقاح انسانی و جنین شناسی کشور بریتانیا اعلام کرد که 5 نوزاد از طریق سه DNA متولد شده اند؛ اما جزئیات بیشتری را برای محافظت از هویت خانواده های نوزادان، منتشر نکرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جزئیات این خبر حیرت انگیز با ما همراه باشید.
فرایند تولد نوزاد از طریق سه DNAدر بریتانیا
بریتانیا نخستین کشوری است که قوانینی را در راستای جلوگیری از انتقال نقص ژنتیکی به فرزندان در سال 2015 اعلام کرد. این قوانین برای زنان مبتلا به میتوکندری معیوب، تصویب شده بود. این اختلال زمانی شکل می گیرد که میتوکندری عملکرد خود را برای تولید انرژی برای سلول های بدن از دست می دهد. تکنیک علمی تولد نوزاد از طریق سه DNA، برای جلوگیری از تولد نوزادانی با بیماری های ویرانگر میتوکندری طراحی شده است. نقص های ژنتیکی می تواند بیماری هایی نظیر دیستروفی عضلانی، صرع، ناتوانی ذهنی، مشکلات قلبی و… را به همراه داشته باشد. در این راستا، بسیاری از خانواده ها، چندین فرزند خود را به دلیل بیماری های ارثی میتوکندری از دست داده اند.
طبق آمارهای انجام شده در کشور بریتانیا، از هر 200 نوزاد یک نوزاد با اختلال در میتوکندری متولد می شود. تا به امروز، 32 بیمار مجاز به دریافت چنین برنامه درمانی شده اند. در این راستا، دانشمندان مواد ژنتیکی را از تخمک یا جنین زنی که دارای میتوکندری معیوب است می گیرند و سپس به تخمک هایی یا جنینی که هنوز میتوکندری سالیم دارد، منتقل می کنند. البته بقیه اجزای تخمک برداشته شده است. پس از این مرحله، جنین بارور شده به رحم مادر منتقل می شود.
تنظیم کننده باروری کشور بریتانیا در روز چهارشنبه و در بیانه ای بیان کرد: «اهدای میتوکندری به والدینی که از بیماری های ارثی شدید میتوکندری رنج می برند، امکان داشتن فرزند سالم را ممکن می سازد». همچنین این سازمان بیان کرده است که برای واجد شرایط بودن، والدین نباید هیچ گزینه در دسترس دیگری برای جلوگیری از انتقال بیماری ژنتیکی داشته باشند.
HFEA با نظارت بر یک چارچوب قدرتمند، ضمانت می کند که اهدای میتوکندری به شیوه ای ایمن و اخلاقی ارائه می شود. همچنین همه درخواست ها برای درمان به صورت فردی و بر اساس آزمایش های تعیین شده در قانون و تنها پس از مشاوره مستقل از کارشناسان، ارزیابی و تایید می شود. آژانس گفته است که در این روند از درمان، روز های اولیه خود را به سر می برد. اما امیدوار هستیم که دانشمندان این حوزه در دانشگاه نیوکاسل به زودی جزئیاتی از این روش از درمان نوین را به جهانیان اعلام کنند.
علاوه بر این بسیاری از منتقدان نیز با روش های تولید مثل مصنوعی مخالف بوده و استدلال می کنند که راه های دیگری نیز برای جلوگیری از انتقال بیماری به فرزندان وجود دارد. این روش ها شامل اهدای تخمک و آزمایش های غربالگری می شود. همچنین بی خطر بودن روش های آزمایشی برای جلوگیری از انتقال ژن های معیوب، ثابت نشده است.
برخی دیگر از افراد نیز هشدار می دهند که تغییر ژنتیک می تواند اولین قدم برای والدین باشد که از طریق آن خواهان فرزندان قد بلندتر، قوی تر، باهوش تر و یا دارای ویژگی های زیبایی خاص باشند. به همین خاطر باید در این زمینه بسیار محتاطانه عمل کرد. رابین لاول بج، متخصص سلول های بنیادی در موسسه فرانسیس کریک به عنوان یکی از مراکز زیست پزشکی در لندن بیان کرده است: «نظارت بر رشد آینده نوزادان بسیار مهم و حائز اهمیت است». همچنین نظر خود را این گونه بیان کرده است: «جالب خواهد کبود که بدانیم تکنیک اهدای میتوکندری در سطح عملی، تا چه اندازه خوب کار می کند؟ آیا نوزادان عاری از بیماری میتوکندری هستند و آیا خطر ابتلا به مشکلات دیگری در زندگی آن ها وجود خواهد داشت یا خیر ».
دانشمندان اروپا نیز اعلام کرده اند که طبق تحقیقات انجام شده، در برخی موارد تعداد کمی از میتوکندری های غیر طبیعی (که به ناچار از تخمک مادر به اهدا کننده منتقل می شوند) می توانند در رحم مادر تکثیر شده و منجر به یک بیماری ژنتیک در نوزاد شوند. Lovell.Bedge گفته است که دلایل چنین مشکلاتی هنوز به صورت کامل شناخته نشده است و محققان باید روش هایی را برای کاهش خطر توسعه دهند.
سخن پایانی
کشور بریتانیا از طریق اعلام نوزاد متولد شده از طریق سه والد، علاوه بر برانگیختن حیرت جهان، تبدیل به امیدی روشن برای خانواده هایی شد که از بیماری های شدید میتوکندری رنج می برند. این دسته از خانواده ها در صورت عدم درمان میتوکندری معیوب، ممکن است صاحب فرزندانی شوند که دارای بیماری هایی مانند ناتوانی ذهنی، صرع و.. هستند. البته این روند درمانی نیز مسیر اولیه خود را طی می کند و هنوز از جزئیات و آینده این دسته از نوزادان هیچ گونه اطلاعاتی در دست نیست. علاوه براین، بسیاری از افراد نیز به مخالفت با این امر پرداخته و اظهار می کنند که این فرایند، اولین قدم برای تولد نوزادانی با ویژگی های منحصر به فرد و به خواست والدین است.