هیات وزیران، آییننامه اجرایی ماده ۶ از قانون بودجه را به تصویب رساندند که براساس آن، تمام پلتفرمهای داخلی که خواهان مشوقهای مالیاتی هستند باید در درگاهی که از سوی وزارت ارتباطات ایجاد میشود ثبتنام کنند و این وزارتخانه موظف است زیرساختهای لازم برای این امر را فراهم سازد و در نهایت تا ۱۵ مردادماه وزارت ارتباطات پلتفرمهای تحت شمول این بند از قانون را معرفی کند.
مشوقهای مالیاتی تعیین شده برای کسبوکارهای فعال در پلتفرمهای داخلی، در صورتی به درآمد آنها تعلق میگیرد که بهای کالا و خدمات ارائه شده از طریق پلتفرم (بستر) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از مشتریان دریافت شود، سپس این مبلغ بعد از کسر کارمزد سکو، به حساب فعالان کسبوکار واریز میشود. در این آئیننامه اسامی سکوهای خاص آورده نشده است.
براساس ماده ۶ قانون بودجه «در راستای حمایت از توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و تشویق کسبوکارهای اینترنتی به استفاده از بسترهای داخلی، تا پایان سال ۱۴۰۲، کسب و کارهای اشخاص حقیقی که در پلتفرمهای داخلی مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تا پایان سال ۱۴۰۱ محتوا انتشار کردهاند و فاقد پرونده مالیاتیاند، درآمدشان، مشمول نرخ صفر مالیاتی میشود. همچنین عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط اشخاص یادشده بابت کسبوکارهای اینترنتی تا پایان سال ۱۴۰۰ موجب محرومیت از معافیتهای مالیاتی نخواهد بود.»
وظایف پلتفرمها
در آییننامه اجرایی ابلاغ شده از سوی سازمان امور مالیاتی چنین آمده: «سکوی داخلی(پلتفرم داخلی) مورد تایید وزارت ارتباطات باید امکان گزارشگیری و ارائه اطلاعات معاملات و انجام فعالیتهای اقتصادی توسط کسبوکارهای اشخاص حقیقی در سکو را به صورت برخط داشته باشد و نسبت به احراز هویت کسبوکارهای اشخاص حقیقی فعال در سکو از طریق شماره تلفن همراه و کد ملی اقدام کند. علاوه بر این، پلتفرم باید امکان اعلام فهرست کسبوکارهای اشخاص حقیقی که میزبانی میکند و درآمد کسبوکارهای اشخاص حقیقی در سکو را داشته باشد.»
بر اساس تبصره یک این ماده: «معاملات انجام شده در بستر سکوی داخلی که درگاه پرداخت نداشته باشد، منوط به تحویل کالا و دریافت وجه از طریق شرکت پست، کاروران پستی یا سایر ارائهدهندگان خدمات تحویل کالای مورد تایید وزارت و در صورتی که بهای کالا یا خدمات به حساب سکوی داخلی واسط واریز شود و پس از کسر کارمزد پلتفرم به حساب فعالان کسبوکار واریز شود، مشمول مشوقهای موضوع این آییننامه است.»
سکوهای داخلی باید مشخصات اشخاص حقیقی را که تا پایان سال ۱۴۰۱ دارای کسبوکار در پلتفرمهای داخلی بودهاند تا یک ماه پس از ابلاغ این آئیننامه به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. همچنین سکوها باید مشخصات سایر اشخاص حقیقی را که از ابتدای سال ۱۴۰۲ کسبوکار خود را در پلتفرمهای داخلی شروع کردهاند، تا یک ماه پس از شروع فعالیت به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
علاوه بر این، سکوهای داخلی مکلفند اطلاعات مربوط به درآمد حاصل از کسبوکار اشخاص حقیقی در سال ۱۴۰۱ و قبل از آن را به تفکیک هر سال، تا یک ماه پس از ابلاغ این آئیننامه و میزان درآمد سال ۱۴۰۲ را حداکثر تا پایان اردیبهشت سال ۱۴۰۳ به صورتی که توسط سازمان امور مالیاتی اعلام میشود، به این سازمان ارسال کنند.
وظایف اشخاص دارای کسبوکار
چنانچه اشخاص حقیقی بهصورت همزمان درآمد حاصل از فعالیت کسبوکار در سکوهای داخلی و خارجی بهدست میآورند، در صورتی میتوانند بابت درآمدهای کسبوکار در پلتفرم داخلی از مشوقهای مالیاتی استفاده کنند که فعالیت آنها در سکوی داخلی و خارج از آن به صورت منفک، مستقل و در محلهای مجزا انجام شده باشد.
همچنین صورتحسابهای فروش هر کدام از فعالیتها باید بر اساس نشانی مجزا (نشانی فعالیت و نشانی سکو) و برخط صادر شده باشد و درآمدهای مربوط به کسبوکار در سکو در اظهارنامه و پرونده مالیاتی قبلی آنها نباید منظور شده باشد.
اشخاص حقیقی که در پلتفرمهای داخلی کسبوکار دارند و تا پایان سال ۱۴۰۱ پرونده مالیاتی نداشتهاند، با درخواست خود یا بنابه اطلاعرسانی سازمان امور مالیاتی برای بهرهمندی از مشوقهای مالیاتی، موظفاند فرآیند ثبتنام و تشکیل پرونده مالیاتی کسبوکار اینترنتی خود را در پنجره واحد مالیاتی تکمیل کنند اظهارنامه را در موعد مقرر صادر نمایند.
باید اضافه کرد برای سالهای ۱۴۰۰ و قبل از آن، اعطای معافیت مالیاتی منوط به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نیست و معافیت مالیاتی صرفا نسبت به درآمدهای اعلام شده از طرف سکوها با رعایت مقررات مربوط، به آنان تعلق میگیرد.