دریافت کدثنا به‌صورت برخط

بهار قربانپور
اشتراک‌گذاری در:
وبسایت سامانه ثنا

از قدم‌های خسته در راهروهای مجتمع‌های قضایی تا حرکت همسو با فناوری

  • * آیا تاکنون به دریافت کدثنا اقدام کرده‌اید؟
  • * آیا می‌دانيد کدثنا چیست؟
  • * تا چه‌حد از کارایی این کد اطلاع دارید؟

کدثنا یا سنا_که هردو نگارش به ثبت رسیده _ کدی است برای احراز هویت و تأییدیهٔ این‌که شما درجایگاه شهروند، فاقد هرگونه ثبت سوءپیشینه‌اید؛ و یا درصورت داشتن مشکل قضایی، با دردست داشتن این کد از هویتی قانونی برای اجرایی کردن کارهای خود، بهره می‌برید.

اما چگونه می‌توان این کد را دریافت کرد؟ پرسشی که این‌روزها بسیاری از مراجعه‌کنندگان به مراکز قضایی دارند و تقریباً نیم بیشتری از آنان پیش از رسیدن به میز متصدی و طرح سوال خود یا حتی پس از ساعت‌ها انتظارکشیدن درصف، پشیمان شده، راه رفته را برمی‌گردند و مصداقِ عینی ضرب‌المثل ِ «عطایش را به لقایش بخشیدن»، قید این کار را می‌زنند.

اما آن‌چه که مغفول مانده، این موضوع است که چرا هم‌چنان درعصر فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات باید راه‌های قدیمی را برای دست‌یابی به مقصود پیمود؟ آیا زمان آن نرسیده به‌روزتر باشیم؟ آن‌هم در موقعیتی که بسیاری از کارها را می‌توان در بستر رایانش ابری انجام داد؟

اگر در دهه‌های پیشین، نبودِ امکانات ارتباطی و اطلاعاتی، ضرورتِ حضور فیزیکی افراد برای به سرانجام رساندن کارهایشان را فراهم می‌کرد، این روزها اما باید مسیر دیگری را پیش گرفت و همگام و همراه با فناوریِ روز حرکت نمود.

درعصری که هوش‌مصنوعی و ارتباطاتِ برخط، بسیاری از کارها را آسان کرده است آیا وقت آن نرسیده که ما نیز کمی تندتر گام برداریم و فاصله‌مان را با دنیای پیشرفتهٔ فناوری، کم‌تر کنیم؟

این سخن آنجا مصداقِ بارز و روشنی پیدا می‌کند که نیم‌نگاهی به پشت‌سر و اتفافاتِ یکی دوسال اخیر بیندازیم؛ یعنی درست آغاز پاندمی کرونا که به‌اجبار، بسیاری از کسب‌وکارها را به سمت‌وسوی استفاده از فن‌آوری کشاند و حقیقتا هرشخص یا هرسازمانی که توان هم‌راهی نداشت به هردلیل_ کم‌سوادی و یا مقاومت در برابر پذیرشِ علمِ روز_، از قافله عقب ماند و خُسرانِ این غفلت، گریبانش را گرفت.

باتوجه‌به دو موضوع مطرح شده یعنی ضرورت دریافت کدثنا و همچنین بحث فن‌آوری اطلاعات، گفت‌وگویی با محمد کاظمی فرد، رئیس مرکز آمار و فن‌آوری اطلاعات قوه قضاییه، ترتیب داده شد که در ادامه شما را به خواندن مطلب، دعوت می‌کنیم.

 

+سلام؛ در کنفرانس خبری زمستان گذشته از سند تحول قضایی و الکترونیکی کردن فرایندها سخن گفتید. آیا این مورد درخصوص دریافت کدثنا برای اشخاص نیز کاربرد دارد؟

_سلام. قطعا بله. در کنفرانس خبری حرف‌های زیادی گفته شد که من آن را در یک جمله خلاصه می‌کنم: دیوان‌ عالی قضایی کشور ازاین‌پس بیش‌تر امور خود را به‌صورت الکترونیکی انجام می‌دهد.

+ بسیار عالی. آیا این روال، «مقصود برخط شدن خدمات است،» فقط برای اشخاص حقیقی مصداق پیدا می‌کند یا ارگان‌ها و سازمان‌ها درجایگاه اشخاص حقوقی نیز می‌توانند از این امکانات بهره ببرند؟

_ سؤال خوبی است. ما از سال 1400 برای کاربران حقیقی این امکان را فراهم کردیم و از ابتدای امسال یعنی 1402 ارگان‌ها و مواردی که نام بردید تحت نام اشخاص حقوقی می‌توانند از این امکانات استفاده کنند.

+ درمورد دریافت کدثنا چه؟ آیا تمهیداتی به کار برده‌اید که اشخاص، از مراجعه حضوری معاف شوند و کارهای مربوط به دریافت کدثنا را به‌صورت برخط انجام دهند؟

_بله. این نوید را به هم‌وطنان عزیز می‌دهم‌ که بخش انفورماتیک ما باهمکاری دوشرکت فعال در حوزهٔ ارتباطات زیرساخت، موفق شد سامانه الکترونیکی دریافت کدثنا را راه‌اندازی کند.

+بسیار عالی، آیا این سامانه، به‌صورت دمو است یا به بهره‌برداری کامل رسیده؟

_خیر. درحقیقت سال 99 سایت، بارگذاری شد اما هنوز امکان استفاده وجودنداشت و درواقع به‌همان صورت دمو بود که اشاره‌کردید. پس از جمع‌آوری نواقص و بررسی بخش دمو، فروردین مرحلهٔ عملیاتی‌شدن این سامانه، اجرایی شد؛ و هم‌اکنون به بهره‌برداری کامل رسیده است.

+نشانی الکترونیکی برای ثبت درخواست غیرحضوری اشخاص چیست؟

متقاضیان ازدو طریق می‌توانند این‌کار را انجام دهند. یا مراجعه به لینک

https://sana.adliran.ir/Sana/Index?officecode=office50041#/Main‌

و یا سامانه خدمات الکترونیک قضایی به نشانی
https://sana.itsaaz.com/

و نسبت به دریافت کدثنا خود اقدام کنند.

+بسیار ممنونم. و سخن پایانی؟

_ از شما که رسالت خبری برعهده دارید متشکرم و از مردم عزیز تقاضادارم با چشمانی تیزبین ما را رصدکنند و اشکال‌ها و ضعف‌های‌مان را به ما انتقال دهند.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *