هر شرکت یا سازمانی که حجم زیادی از دادهها را مدیریت میکند، راه حلهایی در برابر بسیاری از تهدیدات سایبری دارد. امنیت شبکه یک عبارت گسترده و فراگیر است که راهحلهای نرمافزاری و سختافزاری و همچنین رویهها، دستورالعملها و تنظیمات استفاده از شبکه، قابلیت دسترسی و حفاظت از تهدیدات را پوشش میدهد.
ابتداییترین مثال امنیت شبکه، حفاظت از رمز عبور است که کاربر شبکه آن را انتخاب میکند. در زمانهای اخیر، امنیت شبکه به موضوع اصلی امنیت سایبری تبدیل شده است و بسیاری از سازمانها از افرادی که در این زمینه مهارت دارند، برنامههای کاربردی را دعوت میکنند. راه حلهای امنیت شبکه از آسیبپذیریهای مختلف سیستمهای کامپیوتری مانند کاربران، مکان، دادهها، دستگاهها و برنامهها محافظت میکند.
امنیت شبکه چگونه کار میکند؟
امنیت شبکه از چندین لایه حفاظتی چه در لبه شبکه و چه در داخل آن استفاده میکند. هر لایه دارای قوانین و کنترلهایی است که تعیین میکند چه کسی میتواند به منابع شبکه دسترسی داشته باشد. افرادی که اجازه دسترسی دارند میتوانند با خیال راحت از شبکه استفاده کنند، اما کسانی که سعی میکنند با حملات یا تهدیدهای دیگر به آن آسیب برسانند از انجام این کار منع میشوند.
اصل اساسی امنیت شبکه حفاظت از دادهها و شبکههای ذخیرهشده عظیم در لایههایی است که از بستر قوانین و مقرراتی که باید قبل از انجام هر گونه فعالیت بر روی دادهها تایید شوند، اطمینان حاصل میکند. این سطوح عبارتند از:
- امنیت شبکه فیزیکی: این ابتداییترین سطحی است که شامل محافظت از دادهها و شبکه از طریق پرسنل غیرمجاز از بهدست آوردن کنترل بر محرمانه بودن شبکه است. همین امر را میتوان با استفاده از دستگاههایی مانند سیستمهای بیومتریک بهدست آورد.
- امنیت شبکه فنی: در درجه اول بر محافظت از دادههای ذخیره شده در شبکه یا دادههای درگیر در انتقال از طریق شبکه متمرکز است. این نوع دو هدف را دنبال میکند. یک اینکه از کاربران غیرمجاز محافظت میشود و دوم اینکه در برابر فعالیتهای مخرب محافظت میشود.
- امنیت شبکه اداری: این سطح از امنیت شبکه از رفتار کاربر مانند نحوه اعطای مجوز و نحوه انجام فرآیند مجوز محافظت میکند. این همچنین سطح پیچیدگی شبکه را برای محافظت از آن در تمام حملات تضمین میکند. این سطح همچنین اصلاحات لازم را که باید در زیرساخت انجام شود پیشنهاد میکند.
مطالب مرتبط: معرفی بهترین ابزارهای مانیتورینگ شبکه
انواع امنیت شبکه
انواع مختلفی از امنیت شبکه وجود دارد که از طریق آنها میتوانیم شبکه خود را ایمنتر کنیم، شبکه و دادههای شما در برابر نفوذ، تهاجم و سایر خطرات توسط امنیت شبکه محافظت میشوند. در زیر برخی از انواع مهم امنیت شبکه آورده شده است:
- امنیت ایمیل
- تقسیمبندی شبکه (Segmentation)
- کنترل دسترسی
- سندباکس
- امنیت شبکه ابری
- امنیت وب
- سیستم پیشگیری از نفوذ (IPS)
- نرمافزار آنتی ویروس و ضد بدافزار
- امنیت فایروالها
- امنیت اپلیکیشن
- امنیت بیسیم
- امنیت وب
- امنیت دستگاه موبایل
- امنیت شبکههای صنعتی
- امنیت VPN
طراحی زیرساخت شبکه: برنامه ریزی و پیادهسازی
موفقیت شما در گرو ارائه شبکههایی با ساختار مناسب از جمله دستگاههای سختافزاری، برنامههای نرمافزاری و خدمات شبکه مانند روترها، سوئیچها، ابزارهای نظارت و پروتکلهای شبکه است. طراحی کارآمد زیرساخت شبکه شما را قادر میسازد تا بهطور فعال به نیازهای عملیاتی به نام قابلیت اطمینان، ایمنی، مقیاسپذیری و عملکرد رسیدگی کنید.
طراحی استاندارد زیرساخت شبکه خدمات شما را ارتقاء میبخشد و پشتیبانی بینظیری را برای مشتریان شما فراهم میکند و باعث توسعه کسب و کار شما میشود.
فرآیند طراحی زیرساخت شبکه
طراحی یک زیرساخت شبکه کارآمد و قوی یک فرآیند ساختاریافته شامل چندین مرحله کلیدی، از برنامهریزی اولیه تا نظارت و تحلیل پس از اجرا است. با ادغام شبکه و زیرساخت، سازمانها میتوانند زیرساخت فناوری اطلاعات خود را برای عملکرد، امنیت و مقیاس پذیری بهینه کنند.
در اینجا مراحل اساسی فرآیند طراحی زیرساخت شبکه آمده است:
1- ارزیابی الزامات
درک نیازها و اهداف خاص سازمان. اندازه شبکه، امنیت شبکه ، تعداد کاربران و دستگاهها، انواع برنامهها و خدماتی که استفاده خواهند کرد و بودجه موجود برای پروژه را مشخص کنید.
2- ایجاد نمودار شبکه
یک نمودار شبکه دقیق ایجاد کنید که طرح و اتصالات اجزای شبکه را نشان میدهد. این نمودار بهعنوان یک نمایش بصری از زیرساختهای برنامهریزی شده عمل میکند و به عیبیابی و بهینهسازی کمک میکند.
3- انتخاب سخت افزار و نرم افزار
سخت افزار شبکه مناسب مانند روترها، سوئیچها، فایروالها و سایر دستگاهها را به همراه نرم افزارهای سازگار از جمله سیستم عاملها و برنامههای کاربردی برای پشتیبانی از عملکردهای مورد نیاز انتخاب کنید.
4- پیکربندی شبکه
شبکه را با پیکربندی آدرسهای IP، ماسکهای زیرشبکه، دروازههای پیشفرض و سایر پارامترهای ضروری راهاندازی کنید تا از ارتباط روان بین دستگاهها اطمینان حاصل کنید.
5- تست شبکه
شبکه را بهطور کامل آزمایش کنید تا عملکرد، اتصال و قابلیت اطمینان آن را ارزیابی کرده باشید. برای دستیابی به عملکرد مطلوب، مشکلات یا تنگناهای شناسایی شده را برطرف کنید.
6- محاسبه مقیاس پذیری
شبکه را با مقیاسپذیری در ذهن طراحی کنید تا رشد آینده و افزایش تقاضا را برآورده کند. راه حلهایی را پیادهسازی کنید که امکان گسترش آسان شبکه را با تکامل سازمان فراهم میکند.
7- اطمینان از افزونگی و قابلیت اطمینان
اجرای افزونههای بیشتر و مکانیزمهای تشخیص خرابی برای حفظ عملکرد شبکه حتی در صورت نقص یا اختلال دستگاه.
8- اجرای امنیت شبکه
اقدامات امنیتی سایبری قوی برای محافظت از دادهها و منابع در برابر دسترسی غیرمجاز را انجام دهید. برای محافظت از اطلاعات حساس، هر دو جنبه داخلی و خارجی شبکه را ایمن کنید.
9- مستندسازی شبکه
مستندات دقیق و بهروز شبکه، از جمله توپولوژی شبکه، پیکربندی دستگاه، طرحهای آدرس IP و تنظیمات شبکه محلی مجازی (VLAN) را حفظ کنید. اسناد دقیقتر، به عیبیابی و اصلاحات بعدی کمک میکند.
10- نظارت و تحلیل
شبکه را پس از اجرا بهطور مستمر رصد کنید تا عملکردهای آن را ردیابی کنید، مشکلات احتمالی را شناسایی کنید و الگوهای ترافیک را تحلیل کنید. از این دادهها برای بهینهسازی شبکه و تصمیمگیری آگاهانه برای بهبودهای آینده استفاده کنید. نرم افزار نظارت و مدیریت از راه دور (RMM) میتواند به MSP ها کمک کند تا نظارت فعالانه مداوم را بدون سرمایهگذاری پرهزینه در زیرساخت در محل به مشاغل ارائه دهند.
با پیروی از این فرآیند طراحی شبکه زیرساختی که به خوبی تعریف شده است، میتوانید شبکههایی را به مشتریان خود ارائه دهید که کارآمد، ایمن و قادر به پاسخگویی به خواستههای فعلی و آینده هستند.
بهترین روشها برای طراحی زیرساخت شبکه
طراحی و پیادهسازی زیرساخت شبکه کارآمد برای مشتریان نهایی، بهینهسازی عملکرد، افزایش امنیت و در نظر گرفتن مقیاسپذیری آینده بسیار ارزشمند است. اتخاذ و اجرای این بهترین شیوهها میتواند مشتریان شما را با یک محیط شبکه بسیار کارآمد توانمند کند:
1- با یک تصویر جامع شروع کنید
هر پروژه طراحی شبکه را با یک نمودار دقیق فیزیکی و منطقی شبکه آغاز کنید. یک نمایش بصری درک را برای ذینفعان فنی و غیر فنی ساده میکند. برای کمک به عیبیابی و بازیابی فاجعه، نقشه را بهطور مداوم بهروز رسانی و نگهداری کنید.
2- بهترین تجهیزات را انتخاب کنید
برای بهترین عملکرد و رضایت مشتری، تجهیزات باکیفیت و قابل اعتماد را از فروشندگان معتبر انتخاب کنید. از روترها، سوئیچها، فایروالها و سایر دستگاههایی استفاده کنید که با نیازهای خاص مشتری هماهنگ هستند و آنها را برای دسترسی بالا پیکربندی کنید.
3- برنامهریزی برای آینده داشته باشید
پیشرفتهای تکنولوژیکی و رشد شبکه را در دهه آینده پیشبینی کنید. شبکه را طوری طراحی کنید که نیازهای پهنای باند در حال تحول را برآورده کند و دستگاههایی را با توان عملیاتی کافی برای رسیدگی به نیازهای آینده مستقر کنید.
4- اقدامات امنیتی سایبری قوی را اجرا کنید
امنیت شبکه را از همان ابتدا در اولویت اصلی پروژه قرار دهید. راهحلهای امنیت سایبری شبکه چند لایه، از جمله فایروالها، سیستمهای جلوگیری از نفوذ، آنتیویروس و نظارت را برای محافظت از داراییها و دادههای مشتریان و به حداقل رساندن اختلالات تجاری، پیادهسازی کنید.
5- استاندارد کردن تنظیمات شبکه
استانداردسازی پیچیدگی را کاهش میدهد، ایرادات را به حداقل میرساند و در هزینه مشتریان صرفه جویی میکند. پیکربندیهای نامگذاری شده را ایجاد کنید که مدیریت شبکه و عیبیابی را سادهتر کند. از آنجایی که RMM هم پشتیبانی اضافی و هم قابلیتهای اتوماسیون را ارائه میدهد، برای کمک به استانداردسازی مدیریت دستگاه شبکه موثر است.
6- از افزونگی و در دسترس بودن بالا اطمینان حاصل کنید
با طراحی زیرساختهای بیشتر و انعطافپذیرتر، از نقاط یک رشته شکست جلوگیری کنید. راهحلهایی مانند چارچوب مبتنی بر سیاستگذاری زیرساختهای کاربردی (ACI) را برای اطمینان از متعادلسازی بار فعال-فعال (active-active) و انعطافپذیری پیادهسازی کنید.
7- نظارت و دسترسی خارج از باند را در اولویت قرار دهید
استقرار سیستمهای نظارت و مدیریت قوی برای پیگیری عملکرد شبکه بهطور فعال. دسترسی خارج از باند، شبیه به Integrated Lights-Out (iLO) در سرورها، به حفظ دسترسی بدون وقفه در هنگام اختلالات احتمالی کمک میکند.
8- رفع نیازهای سرمایش و برق
عوامل محیطی بهویژه قدرت و سرمایش را بهعنوان نقاط ضعف بالقوه در زیرساخت شبکه در نظر بگیرید. اطمینان حاصل کنید که شبکههای مشتریان به اندازه کافی تغذیه و خنک میشوند تا عملکرد ثابتی داشته باشند.
اتخاذ این بهترین شیوهها در طول طراحی و پیادهسازی زیرساخت شبکه، مشتریان شما را با محیطهای شبکه کارآمد، مؤثر و آماده برای آینده توانمند میسازد.
مدیریت طراحی زیرساخت شبکه میتواند چالش برانگیز باشد، اما با راه حلهای مناسب، کسب و کارها میتوانند بر این موانع غلبه کنند و یک محیط شبکه قوی را ایجاد کنند. ما در این مقاله سعی کردیم تا مفهومی کلی از امنیت شبکه را برای شما شرح دهیم، همچنین کلیاتی از پیادهسازی و پیکربندی یک شبکه را بهصورت خلاصه بیان کنیم.