بر اساس تحلیل جدید صندوق بین المللی پول (IMF)، هوش مصنوعی تقریباً 40 درصد از مشاغل را تحت تأثیر قرار میدهد.
کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بینالمللی پول میگوید «در اکثر سناریوها، هوش مصنوعی احتمالاً نابرابری کلی را بدتر میکند».
خانم جورجیوا میافزاید که سیاستگذاران باید «روند مشکلساز» را برای «جلوگیری از دامن زدن به تنشهای اجتماعی بیشتر توسط فناوری» بررسی کنند.
گسترش هوش مصنوعی مزایا و خطرات آن را در کانون توجه قرار داده است.
صندوق بینالمللی پول گفت هوش مصنوعی احتمالاً بر بخش بیشتری از مشاغل – که حدود 60 درصد است – در اقتصادهای پیشرفته تأثیر میگذارد. در نیمی از این موارد، کارگران می توانند انتظار داشته باشند که از ادغام هوش مصنوعی سود ببرند، که بهره وری آنها را افزایش میدهد.
در موارد دیگر، هوش مصنوعی توانایی انجام وظایف کلیدی را خواهد داشت که در حال حاضر توسط انسانها اجرا میشوند. این میتواند تقاضا برای نیروی کار را کاهش دهد، بر دستمزدها تأثیر بگذارد و حتی مشاغل را ریشه کن کند.
در همین حال، صندوق بین المللی پول پیشبینی میکند که این فناوری تنها بر 26 درصد مشاغل در کشورهای کم درآمد تأثیر میگذارد.
این منعکس کننده گزارش گلدمن ساکس در سال 2023 است که تخمین زده بود هوش مصنوعی میتواند معادل 300 میلیون شغل تمام وقت را جایگزین کند، اما میگوید ممکن است در کنار رونق بهرهوری، مشاغل جدیدی نیز وجود داشته باشد.
خانم جورجیوا گفت: “بسیاری از این کشورها زیرساخت یا نیروی کار ماهر برای بهرهبرداری از مزایای هوش مصنوعی را ندارند و این خطر را افزایش میدهد که به مرور زمان این فناوری میتواند نابرابری را در بین کشورها بدتر کند.”
هوش مصنوعی ادعا میکند که اثر انگشت ما ممکن است منحصر به فرد نباشد. جوانانی که به رباتهای درمانگر هوش مصنوعی روی میآورند. بهطور کلی، کارگران با درآمد بالاتر و جوانتر ممکن است پس از پذیرش هوش مصنوعی شاهد افزایش نامتناسب در دستمزد خود باشند.
صندوق بینالمللی پول معتقد است که کارگران کمدرآمد و مسنتر ممکن است عقب بمانند.
خانم جورجیوا گفت: «برای کشورها بسیار مهم است که شبکههای ایمنی اجتماعی جامعی ایجاد کنند و برنامههای بازآموزی را برای کارگران آسیبپذیر ارائه دهند. با انجام این کار، میتوانیم انتقال هوش مصنوعی را فراگیرتر کنیم، از معیشت محافظت کنیم و نابرابری را مهار کنیم.»
تحلیل صندوق بین المللی پول در حالی منتشر میشود که رهبران تجاری و سیاسی جهانی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گرد هم میآیند.
پس از افزایش محبوبیت برنامههایی مانند ChatGPT، هوش مصنوعی موضوع مورد بحث است. این فناوری در سراسر جهان با مقررات فزایندهای مواجه است. ماه گذشته، مقامات اتحادیه اروپا به یک توافق موقت در مورد اولین قوانین جامع جهان برای تنظیم استفاده از هوش مصنوعی دست یافتند. چین برخی از اولین مقررات ملی جهان را در مورد هوش مصنوعی معرفی کرده است که شامل قوانینی در مورد نحوه توسعه و استقرار الگوریتمها میشود.
در ماه اکتبر، جو بایدن فرمان اجرایی را امضا کرد که توسعه دهندگان را وادار میکرد تا نتایج ایمنی مربوط به هوش مصنوعی را با دولت ایالات متحده به اشتراک بگذارند. در ماه بعد، بریتانیا میزبان اجلاس ایمنی هوش مصنوعی بود که در آن اعلامیه توسعه ایمن این فناوری توسط چندین کشور امضا شد.
مطالب مرتبط: بخش فناوری میلیاردها دلار صرف هوش مصنوعی میکند اما همچنان انسانها را اخراج میکند