استعلام تصادفیبودن خوردو برای تمام خریداران و رانندگان بسیار ضروری است.
همیشه خرید و معاملۀ خودرو، نگرانی و ریسک مخصوص به خود را دارد و بسیاری از خریداران با این موضوع سروکار دارند که آیا خودرویی که در حال معامله و خرید آن هستند واقعاً طبق ادعای مالک و حتی نظر کارشناس، سالم است؟
این نگرانی زمانی افزایش پیدا میکند که متأسفانه، گزارشهایی مبنی بر تبانی برخی کارشناسان خودرو با مالکان، مطرح شده است.
مواردی که نشان میدهد خریدار نگونبخت پس از پرداخت پول، متوجه تصادفی بودن ماشین شده و حالا طی کردن پروسۀ شکایت، ثابتکردن این موضوع و مواردی از این دست، وقت و زمان زیادی از وی میگیرد که ترجیح میدهد اصلاً به سراغ آن نرود.
خب در چنین مواقعی، چه کار کنیم؟ آیا شما نیز قصد خرید خودروی دست دوم دارید اما مطمئن نیستید که خودرو قبلاً تصادف کرده یا نه؟ اگر به هر دلیلی کمبود بودجه، تمرین رانندگی یا پسانداز بخشی از پول خود تصمیم گرفتهاید که ماشین دست دوم بخرید اما درمورد تصادفی بودن یا نبودن ماشین مورد نظر، هیچ اطلاعی ندارید بهراحتی و از طریق سامانههای آنلاین میتوانید اطلاعات مورد نظر خود را به دست آورید.
پیشنهاد مطالعه: استعلام مالکیت گوشی همراه از طریق همتا و پیامک
درگاههای استعلام تصادفیبودن خودرو
تقریباً در عصر ارتباطات جدید و با وجود بسیاری از درگاههای اینترنتی بهراحتی میتوان خیلی از کارها را سروسامان داد. استعلام تصادفیبودن خودرو یکی از این کارهاست که با انجام آن، وقت و هزینۀ خود را صرفهجویی میکنید.
اینکه یک خودرو، قبلاً تصادف داشته یا نه یکی از این کارهاست که امروزه بهراحتی و با یکی دو ترفند قابل اجراست.
پیشتر از اینها، افراد هنگام معاملۀ خودرو، برای اطمینان از سالم بودن آن و یا استعلام اینکه خودروی مورد نظرشان قبلاً تصادف کرده یا نه از روش مراجعه به مرکز پلیس راهور ناجا و دادن شمارۀ پلاک استفاده میکردند.
این مورد، در دنیای دیجیتالی حاضر، قدیمی شده است. پس با این مقاله همراه باشید تا راهکارهای جدید را برای استعلام تصادفی بودن خودرو، بیاموزید.
1. سامانه راهور 120. سریع و مطمئن در استعلام تصادفیبودن خودرو
یکی از راههای آسان برای استعلام تصادفیبودن خودرو، سامانۀ راهور 120 است.
وبسایتی دولتی که پلیس راهنمایی و رانندگی، با هدف ارائه خدمات آنلاین به کلیه رانندگان و خریداران خودرو، در داخل کشور راهاندازی کرده است.
دیگر موارد ارائه شده در این سامانه عبارت است از:
- نوبتدهی تعویض پلاک
- صدور گواهینامه
- استعلام وضعیت پلاک فک شده
- استعلام بیمهنامۀ خودرو
- استعلام داشتن برگۀ معاینۀ فنی
پیشنهاد مطالعه: استعلام کارت خودرو
نحوۀ کار در سامانۀ راهور 120
- مراجعه به سایت راهور 120
- صفحه را به پایین اسکرول کنید. (به انتهای صفحه بروید.)
- گزینۀ «استعلام تصادفات رانندگی» را انتخاب کنید.
- در پنجرۀ واحد خدمات فراجا اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید.
- چنانچه قبلا در سامانه راهور ۱۲۰ ثبت نام کردهاید نام کاربری، رمز عبور و کد امنیتی را در کادرهای مربوطه بنویسد و سپس گزینۀ ورود را بزنید.
- درصورتی که بار اولی است که به این سامانه وارد میشوید نیاز به احراز هویت دارید پس: مراحل را اینگونه دنبال کنید:
- وارد سامانه سخا پلیس شوید.
- گزینۀ ثبت را انتخاب نمایید.
- پس از وارد کردن اطلاعات موردنیاز، ثبتنام شما تکمیل شده، یک کد به شما تعلق میگیرد.
- کد دریافتشده از سامانۀ سخا را در قسمت مربوط سامانۀ راهور وارد کنید. (طی کردن مراحل تا مورد 4 و وارد کردن کد در پنجرۀ واحد خدمات فراجا)
- در این مرحله میتوانید با وارد کردن شماره VIN خودرو که روی کارت ماشین درج شدهاست به همراه تایپ کد امنیتی و لمس گزینه جستجو، به کلیه اطلاعات و جزئیات تصادفات رانندگی خودروی موردنظر خود بهشکل رایگان و بدون پرداخت هزینه دسترسی داشتهباشید.
2. سامانه جامع مدیریت سوانح و حوادث حمل و نقل کشور
این سامانه از سوی وزارت راه و شهرسازی و با هدف خدمترسانی الکترونیک راهاندازی شدهاست. در واقع این سامانه نیز برای استعلام تصادفیبودن خودرو، بسیار کاربردی است.
سامانۀ جامع مدیریت سوانح و حوادث حمل و نقل کشور به مرکز پلیس، مرکز فوریتهای پزشکی، وزارت بهداشت و درمان، مرکز امداد و نجات هلال احمر، پزشکی قانونی، سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان هواپیمایی و شرکت راهآهن جمهوری اسلامی متصل است. بنابراین اطلاعات دقیق و جامعی را دربارۀ تصادفات رانندگی شهری و حوادث جادهای در اختیار متقاضیان قرار میدهد.
نکته: این سامانه در زمانی کاربرد دارد که شما از تصادفی بودن خودرو مطمئنید اما اطلاعاتی دربارۀ جزئیات تصادف ندارید. با این سامانه بهراحتی جزئیات تصادف در اختیار شماست. کافیاست مراحل زیر را دنبال کنید:
نحوۀ استعلام تصادف رانندگی از طریق سامانه حوادث و سوانح حمل و نقل کشور
- ابتدا نشانی اینترنتی havades.mrud.ir را در پنجرۀ جستجوی گوگل بنویسید.
- پس از ورود به پنجرۀ اصلی این وبسایت، اطلاعات مربوط به عنوان حادثه، نوع حادثه، نوع وسیله درگیر، استان محل حادثه و تاریخ تصادف را بهطور دقیق در کادرهای مربوطه وارد نمایید و در آخر روی گزینه جستوجو کلیک کنید تا پس از چند ثانیه جزئیات استعلام برای شما به نمایش دربیاید.
3. استعلام تصادفهای خودرو با شماره پلاک ماشین
یکی دیگر از روشهای استعلام تصادفیبودن خودرو، پیگیری از طریق شمارۀ پلاک ماشین است.
برای پیگیری تصادف و سوانح رانندگی با شماره پلاک خودرو، شماره تلفن گویای ۸۸۲۵۵۵۵۵ پلیس راهور ناجا را بگیرید و سپس عدد ۶ را وارد نمایید. پس از آن اوپراتور اطلاعاتی را از شما درخواست میکند که شما با دادن اطلاعات از قبیل نام راننده، شمارۀ پلاک خودرو، رنگ و مدل ماشین بهراحتی میتوانید از جزئیات تصادفیبودن یا نبودن خودرو باخبر شوید.
گرفتن خلافی خودرو هنگام معامله برای خرید
گاهی اوقات شما به عنوان خریدار خودرو کاملاً مطمئنید که خودروی موردنظر تصادف نکرده است. (اطمینان از فروشنده، اعلام نظر کارشناس و یا ورود به سامانۀ راهور 120 و استعلام تصادفی خودرو) اما نمیدانید که آیا خودرویی که قصد خرید آن را دارید خلافی دارد یا نه؟ خب در این مورد باید چه کار کرد؟
در این مورد بهخصوص نیز به جای مراجعۀ حضوری و صرف وقت و هزینه بهتر است از درگاه اینترنتی آیتول استفاده کنید.
آیتول، واقع درگاه ورودی سرویسهای تجمیع شده عوارض خودرو برای کاربران است. در این درگاه، کاربران، به تمام سرویسهای مرتبط با عوارض خودرو و همچنین پرداخت از یک نقطه دسترسی خواهند داشت.
از طرفی دیگر، برای دریافت سریع، راحت و برخط سرویسهایی چون؛ گرفتن خلافی ماشین، استعلام نمره منفی گواهینامه، پرداخت سریع عوارض سالیانه خودرو، تعویض پلاک غیر حضوری و … میتوانید از مزایای سامانه یا اپ جامع و چندمنظوره آیتول بهره ببرید.
نکات بسیار مهم دربارۀ سامانههای اعلام تصادف و خلافی خودرو که هر کاربری باید بداند
- 1. استفاده از تمام روشهای استعلام تصادف و سوانح رانندگی رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه نیست.
- 2. بهتر است آن دسته از متقاضیانی که به اینترنت یا تلفنهای هوشمند دسترسی ندارند و یا میخواهند از طریق پلاک خودرو، وضعیت آن را بررسی کنند از سرویس تلفن گویای پلیس راهور، استفاده کنند. در غیر اینصورت وارد درگاههای اینترنتی شوید که در بالا به شما معرفی کردیم.
- 3. باید توجه کنید تنها تصادفهای رانندگیای که مأمور پلیس راهنمایی و رانندگی، کروکی آن را کشیده و خودرو نیز دارای پلاک ملی است از طریق سایت راهور ۱۲۰ قابل استعلام است.
پیشنهاد مطالعه: دنبال وام ودیعه مسکنی؟ رایگان و بدون نیاز به بنگاه، کد رهگیری اجاره نامه دریافت کن
جبران افت قیمت خودرو تصادفی توسط بیمه، در سال 1403
علی استاد هاشمی، رئیس کل بیمه مرکزی، فروردین امسال (1403) گفت: «اعتقاد ما، در بیمه مرکزی این است که به سبب بحث زیان، افت قیمت، نوعی زیان به حساب میآید و به شخص تعلق میگیرد؛ اما نکتهای که وجود دارد سازوکار پرداخت این مورد است که به خوبی در قانون به آن پرداخت نشده است.»
مطابق گفتۀ رئیس کل بیمه مرکزی، در گذشته، چنانچه مردم قصد داشتند افت قیمت را دریافت کنند باید به دادگاه مراجعه میکردند و پس از دریافت حکم، مبلغ افت قیمت خودروی خود را دریافت میکردند که البته روش محاسباتی یکسانی هم برای بحث افت قیمت وجود نداشت. اما در صددیم تا این مشکل را بهصورت جدی، برطرف کنیم.
در اینخصوص، مجید مشعلچی، قائم مقام رئیس کل بیمه مرکزی، درباره آخرین اتفاقات و تصمیمات مربوط به بحث افت قیمت، اینچنین گفت: «در گذشته صراحت پرداخت افت قیمت در قوانین و آییننامهها وجود نداشت و از بعضی جملات، استنباطهای مختلفی صورت میگرفت. این موضوع، در شورای عالی بیمه، مطرح و بنا شد این مورد تصریح شود که افت قیمت باید توسط شرکتهای بیمه پرداخت شود منتهی این بحث، دارای ضوابطی است.
بنا به اعلام قائم مقام رئیس کل بیمه مرکزی، بحث افت قیمت جزء موارد محاسباتی و پرداختی توسط شرکتهای بیمهگر خواهد بود؛ ولی با چند شرط که مشخص شده است.
الزام شرکتهای بیمه به محاسبه افت قیمت خودرو
بهزاد رحیمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در خصوص عدم پرداخت خسارت افت قیمت خودرو توسط بیمهگر گفت: «متاسفانه پرداخت بیمه در قالب خسارت فیزیکی خودرو، با هزینههای انجام شده و زیانِ خسارتدیده برابری نمیکند. برخی از شرکتهای بیمه تاکید میکنند که قادر به پوشش این میزان خسارت نیستند؛ این در حالی است که بیمهگذار، موظف است براساس پوشش بیمهای تعهد کرده، هزینه وارده را پرداخت نماید.»
وی با اشاره به محاسبۀ افت قیمت خودرو براساس حجم و گستردگی ضربه به خودرو گفت: «در این بخش، ما با پیچیدگی بیشتری مواجه هستیم که نیاز به کارشناسی دقیق تری دارد. با این حال، باتوجهبه حجم تصادفات صورت گرفته و سنگینی خسارتها از یک سو و پولی که از سوی بیمهها پرداخت میشود ضرورت دارد تا شرکتهای ارائهدهندۀ بیمۀ خودرو به مبحث پرداخت خسارات در زمینه افت قیمت خودرو نیز بپردازند. پرداخت خسارت در قالب افت قیمت خودرو باید براساس کارشناسی دقیق صورت بگیرد و جوابگوی آن، میزان انتظار لازم باشد. پرداخت خسارت فیزیکی از سوی بیمهگر باید در حد و اندازۀ خسارت صورت گرفته باشد و همچنین پرداخت افت قیمت هم باید به عنوان یک بحث، لحاظ شود؛ بیمهگر، موظف به پرداخت خسارت زیاندیده است.
مصوبۀ قانونی پرداخت خسارت در تصادفهای رانندگی
مطابق ماده 14 قانون بیمه شخص ثالت مصوب 1395 در حوادث رانندگی منجر به جرح یا فوت که به استناد گزارش کارشناس تصادفات راهنمایی و رانندگی یا پلیس راه، علت اصلی تصادف، یکی از تخلفات رانندگی حادثهساز باشد بیمهگر مکلف است خسارت زیاندیده را بدون هیچ شرط و اخذ تضمین، پرداخت کند و پس از آن میتواند به راننده مقصر حادثه، جهت ریکاوری بخشی از خسارت رجوع نماید.
یعنی: بیمهگر، مکلف است ابتدا خسارت مالی و بدنی زیاندیده را بدون قید و شرط و بهطور کامل پرداخت نموده و پس از آن میتواند برای برگشتِ بخشی از خسارت پرداختی، به رانندۀ مسبب حادثه مراجعه نماید.
چنانچه تخلف رانندگی مسببِ حادثه که منجر به بروز حادثه شده است از نوع تخلفات حادثه ساز که مصادیق آن در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی تعیین شده است نباشد و یا تصادف منجر به جرح و فوت نگردد (فقط خسارت مالی)، بیمهگر مجاز به بازیافت خسارت از مسبب حادثه نخواهد بود.
یک پاسخ
با درود
در تاریخ ۱۴/۹/۱۴۰۲ پارسال موتورسواری با تخلف به لاین عبوری من وارد شد که منجر به تصادف شد. پس از حضور پلیس ترافیک، اورژانس و ماموران کلانتری وی بخاطر همراه داشتن چیزی رضایت داد و برگه کلانتری و اورژانس در محل را امضا کرد. از آنجا که درد داشت با اینحال بجای ترک محل من وی را به بیمارستان رساندم و با کارت ملی خودم مداوای وی را تسریع بخشیدم.
متاسفانه پس از ماهها، سرنوشت کارت ملی من نامعلوم و وی ادعا کرده عمدا وی را زیر گرفتم تا بتواند از بیمه شخص ثالت خودرو استفاده کند..
چگونه میتوانم کذب بودن ادعای شخص را ثابت کنم،؟؟آبا میتوان حضور اورژانس و کلانتری در محل حادثه و رضایت وی را ثابت کرد؟؟