به بهانۀ 5 آگوست، روز جهانی وبلاگ‌نویس

بهار قربانپور
اشتراک‌گذاری در:

  حتماً واژۀ وبلاگ‌نویسی برای شما آشناست. ممکن است خودتان وبلاگ شخصی داشته باشید و یا آدرس وبلاگ اشخاص معروف، دوستان یا حتی موضوع‌های مورد علاقۀ خود را می‌دانید و هرازگاهی یا تقریباً همیشه به آن‌ها سری می‌زنید و مطالب را می‌خوانید.

  ادگار آلیس[1]، روزنامه‌نگار و یادداشت‌نویس ستون اجتماعی در دیلی نیوز، معتقد است: «وبلاگ، خاطرات خوب را زنده می‌کند. حرف‎‌های انباشته‌شده در دل را بیرون می‌ریزد و کمک می‌کند تا روح آدم‌ها، صاف و صیقلی شود.»

  هرچند نگاهِ ادگار، کمی شاعرانه است اما خوب که دقت‌کنیم او بی‌‎راه نگفته است؛ تقریباً بیشتر افرادی که خسته و یا دل‌زده از جهان پیرامون خود هستند حداقل یک صفحۀ وبلاگ شخصی دارند؛ و این بستر، محل مناسبی است برای ارتباطشان با دیگران؛ آن‌هم نه به‌صورت خیلی جدی؛ بلکه کمی احساسی‌تر و صمیمانه.

  شاید در روزها و حتی سال‎‌های نخستین وبلاگ‌نویسی، این حرفه، طرفداران خاص خود را داشت اما نگاهی به صفحۀ اینترنت نشان می‌دهد که در حال حاضر جامعۀ وبلاگ‌نویسی بسیار گسترده و وسیع است.

  باتوجه‌به این مطلب، همراه این مقاله شوید تا کمی بیشتر درخصوص امروز، پنجم آگوست، روزجهانی وبلاگ‌نویسی بدانیم.

 

وبلاگ‌نویسی، چگونه است؟

  برخی افراد برای دریافت نظرات خود وبلاگ می‌زنند و برخی دیگر برای کسب درآمد؛ یعنی اشخاص براساس انتظار و کاربردی که از وبلاگ دارند محتوای آن را انتخاب می‌کنند و می‌نویسند.

  این‌که بخواهیم دقیقاً مشخص کنیم وبلاگ‌نویسی چگونه است گزینۀ اشتباهی است , باید همین ابتدا اعتراف کنیم که این راه، به مقصد نمی‌رسد. درعین‌حال که وبلاگ‌نویسی، اصول و قواعد خاص خود را دارد اما؛ چارچوب دقیق و مشخصی نمی‌توان برای آن متصور شد.
این جمله بدین معناست که در وبلاگ‌نویسی، رعایت اصول و قواعدی، بسیار خوب است اما نباید درست‌نویسی و براساس قواعدنوشتن را مانعی دانست برای تولیدمحتوا در این بستر اجتماعی. به‌عبارت بهتر باید گفت: “در وبلاگ، هرچه می‌خواهد دل تنگت بنویس اما درست بنویس و درست در این بستر با مخاطبان، تعامل داشته باش.”

 

 

وبلاگ و وبلاگ‌نویسی چگونه ایجاد شد؟

  وبلاگ[2]  واژه‌ای است که یک وبلاگ‌نویس آمریکایی (Jorn Barger) آن را به فرهنگ واژگانی استفاده‌کنندگان اینترنت وارد کرد.

   وب‌لاگ یا بلاگ که در ابتدا به معنی دفترچۀ خاطرات آنلاین معرفی شد از دو واژه Web (شبکه جهانی اطلاعات) و Log  (فایل‌های ثبت‌کنندۀ اطلاعات کامپیوتر) تشکیل شده است.

  جالب است بدانیم پس از این پیشنهاد، اسامی دیگری نیز بر مبنای وب‌لاگ، پیشنهاد شدند به‌عنوان مثال: واژۀ بلاگ [3] راPeter Merholz  پیشنهاد داد. بلاگ، نوعی وب‌سایت است که به‌عنوان ژورنال آنلاین نیز شناخته می‌شود و در آن، محتوا و مطالب به ترتیب زمانی که منتشر شده‌اند مرتب می‌شوند. بدین‌ترتیب، آخرین مطلبی که در بلاگ می‌نویسید، در ابتدای صفحه، قرار می‌گیرند و به نمایش درمی‌آیند. محتوای تولیدی در بلاگ، معمولاً به‌عنوان پست بلاگ شناخته میشود.

  پس از آن Evan Williams  که برنامه‌نویس مشهوری است درسیستم وب‌لاگ‌دهی مشهور گوگل واژهBlogger  را خلق کرد و پس از آن سیستم وبلاگ نویسیBlogger  را نوشت.

  بلاگر در لغت به معنای وبلاگ‌نویس است. یعنی کسی که وبلاگ‌نویسی می کند. اما در طول زمان، معنای بلاگر تغییر کرد امروز این واژه در میان کاربران اینترنت مفهومی فراتر از یک وب‌لاگ‌نویس ساده دارد.  بلاگر به کسی می‌گویند که با کسب شهرت و معروفیت در حرفۀ خود صاحب‌نظر است. طوری که از دیدگاه خودش و بر اساس تجربه‌ها، نظریات و سلیقۀ شخصی، در مورد موضوعات مختلف اظهار نظر و تولیدمحتوا می‌کند و نظرات او مورد قبول مردم است.

  در حال حاضر، بلاگرها در شبکه‌های اجتماعی به‌خصوص اینستاگرام، درآمد زیادی به‌دست می‌آورند.

 

نگاهی به تاریخچۀ وبلاگ‌نویسی

  وبلاگ‌نویسی، بیست‌وسوم آگوست سال ۱۹۹۹ توسط Pyra Labs راه‌اندازی شد؛ یکی از اولین ابزارهایی که صرفاً به انتشار وبلاگ اختصاص داده شده است.

  چند سال بعد، در سال ۲۰۰۳، گوگل، Blogger را تحت شرایطی که هرگز فاش نکرد، خرید. پس از آن، یکی از مهم‌ترین تغییرات را در این بستر، اِعمال کرد؛ رایگان‌شدن وبلاگ‌ها و فعالیت‌های بلاگرها.

  یک سال پس از این اتفاق، یعنی سال ۲۰۰۴ گوگل،Picasa  را نیز خرید و قابلیت‌هایPicasa  را با Blogger ادغام کرد. این کار، به بلاگرها کمک‌کرد تا عکس را نیز به بلاگ‌های خود اضافه کنند و آن را منتشر نمایند.

  در واقع، سال ۲۰۰۴ سال بسیار مهمی برای وبلاگ‌نویسان بود، چرا که یک بازطراحی بزرگ معرفی شد؛ و ویژگی‌های زیادی به وبلاگ اضافه شد از جمله: ارسال از طریق ایمیل، نظرات، صفحات آرشیو فردی برای پست‌ها و در نهایت، قالب‌های سازگار با استانداردهای وب.

   سال ۲۰۰۷، Blogger  به سِرورهای متعلق به گوگل منتقل شد. در این سال، وبلاگ، در فهرست ۵۰ دامنه برتر از نظر تعداد بازدیدکنندگان منحصربه‌فرد، رتبۀ 16 را گرفت. اتفاقی بسیار جالب و خوشایند برای گسترش‌دهندگان این بستر.

 

وبلاگ‌نویسان، چه کسانی‌اند؟

  اندی رابینسون[4] که در یکی از نشریات محلی انگلیس، ورزشی‌نویس است و تحلیل‌های کارشناسانه درخصوص بازی‌ها را در وبلاگ شخصی‌اش می‌نویسد معتقد است: «بسیاری از وبلاگ نویسان تمرکز زیادی روی شبکه‌های اجتماعی و یکپارچه‌سازی لایک‌های فیسبوک و اینستاگرام دارند و تاحدی پیشرفت ‌کرده‌اند که می‌توان آن‌ها را ماتریالیست[5]‌های این صنعت دانست!»

  متأسفانه در سال‌های اخیر، وبلاگ‌نویسی بسیار کم شده است و این سبک نوشتار که روزی دنیای اینترنت را تسخیر خود کرده بود آن‌چنان به گوشه رانده شده است که اگر بگوییم دیری نمی‌پاید شاهد افول این ستاره در دنیای مجازی باشیم، حرف گزاف یا اشتباهی نیست؛

  شاید یکی از دلایل این موضوع یعنی کاهش رویکرد اشخاص به وبلاگ و وبلاگ‌نویسی به‌دلیل تعدد شبکه‌هالی اجتماعی در سال‌های اخیر و ماهیت و خاصیت این شبکه‌ها باشد تقریباً به‌غیر از تلگرام که کمی دست نویسنده را در تعداد کلمات و گزاره‌های متن خویش بازگذاشته- (باوجودی‌که تلگرام نیز محدودیت‌های متنی خویش را دارد) – ماهیت شبکه‌های اجتماعی، به کاربر اجازه نمی‌دهد که طولانی بنویسد و زیاده‌گویی یا نوشتن متن‌های طولانی در این نوع شبکه‌های اجتماعی، تقریباً غیرممکن است؛ از سویی دیگر، مخاطبان شبکه‌های اجتمای نیز به طویل‌خوانی عادت ندارد و سرعت دنیای دیجیتال ناخودآگاه آنان را به سمت سرعت سوق داده است حتی در خوانش متن.

  با همۀ این‌ها هنوز وبلاگ‌نویسی حالت خاطره‌انگیزی یا به‌عبارت بهتر، نوستالژیک بودن خود را داراست و هنوز هم خیلی از افراد در سرتاسر جهان وبلاگ‌های شخصی دارند و در آن می‌نویسند و مطالبشان را با خوانندگان و طرفدارانشان، به اشتراک می‌گذارند.

  اگر دوست دارید قبل از پایان این مطلب، چند مورد در خصوص وبلاگ‌‎نویسی بدانیم شاید ترغیب شویم به ساخت یک وبلاگ و ارائۀ محتوا و مطالب در آن.

 

چگونه وبلاگ بنویسیم

  وبلاگ‌نویسی چندان سخت نیست تنها باید نوشتن را دوست  داشته باشید و از تولیدمحتوا برای مخاطبان، لذت ببرید. حالا این مراحل را دنبال کنید:

  1. ایجاد حساب کاربری در Blogger.
  2. در سمت چپ صفحه، روی آیکون New Blog کلیک کنید.
  3. یک نام برای وبلاگ خود بنویسید و یک URL یا آدرس وبلاگ وارد کنید.
  4. قالبی را برای وبلاگتان انتخاب کنید
  5. در انتها Create Blog را بزنید.

  تبریک می‌گوییم. حالا شما صاحب یک وبلاگ شخصی هستید.

  در وبلاگ شخصی خود، از موضوع‌هایی بنویسید که برایتان مهم است یا به آن‌ها علاقه دارید. (غذای مورد علاقه، مکانی دیدنی، تیم ورزشی، دیدگاه‌های سیاسی، مطالبی با پی‌رنگِ معنویت، متن‌های روان‌شناسی یا خنده‌دار و…)

  چنان‌چه دوست داشته باشید می‌توانید وبلاگتان را در صفحه‌های اجتماعی به‌اشتراک بگذارید. در این‌صورت با اشخاص زیادی آشنا می‌شوید. افکار آن‌ها را می‌خوانید، بحث می‌کنید و مطالب جدید یادمی‌گیرید.

  مطمئناً زمانی به همین روال ادامه دهید بعد متوجه خواهید شد که به‌شدت به وبلاگ‌نویسی علاقه دارید و حتی ممکن است به آن اعتیاد پیداکنید.

==–=-===-==-=-=-=-==-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-==-=-=-=

[1] Eddgar Alice

[2] Weblog

[3] Blog

[4] Andy Robinson : متولد 10 مارس 1966

[5] صاحبان، مالکان

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *