9 خطر استفاده از هوش مصنوعی به عنوان درمانگر یا روانپزشک رایگان

ارشادی
اشتراک‌گذاری در:
9 خطر استفاده از هوش مصنوعی به عنوان درمانگر یا روانپزشک رایگان

استفاده از چت بات برای روان درمانی

ربات‌های چت مانند ChatGPT می‌توانند اطلاعات ارزشمندی را ارائه دهند، اما در اینجا دلایلی برای شما خواهیم آورد که چرا نباید به آن‌ها برای بهبود سلامت‌روان اعتماد کنید.

با وجود هزینه‌های بالای روان درمانی، قابل درک است که چرا برخی از بیماران برای مشاوره سلامت روان به هوش مصنوعی رجوع  می‌کنند. ابزارهای مولد هوش مصنوعی می‌توانند گفتار درمانی را شبیه سازی کنند. شما فقط باید دستورات خود را به وضوح ساختار دهید و توضیح کاملی را در مورد خود ارائه دهید.

هوش مصنوعی به سؤالات کلی در مورد سلامت روان پاسخ می‌دهد، اما استفاده از آن برای درمان شخصی می‌تواند بیشتر آسیب داشته باشد تا بهره! همچنان شما باید به دنبال یک کمک حرفه‌ای باشید. در اینجا خطرات درخواست از ابزارهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT و Bing Chat برای درمان‌ مشکلات روانی بصورت رایگان، آورده شده است.

1- انحراف داده‌ها، اطلاعات مضر تولید می‌کنند

هوش مصنوعی ذاتا غیر اخلاقی است. سیستم‌ها اطلاعات را از مجموعه داده‌های خود استخراج می‌کنند و پاسخ‌هایی بصورت فرمولی به ورودی تولید می‌کنند. آن‌ها فقط دستورالعمل‌های داده شده را را دنبال می‌کنند. با وجود این بی‌طرفی، تعصبات هوش مصنوعی همچنان وجود دارد. آموزش ضعیف، مجموعه داده‌های محدود، و مدل‌های زبانی پیچیده باعث می‌شود ربات‌های گفتگو پاسخ‌های کلیشه‌ای و تأیید نشده ارائه دهند.

همه ابزارهای مولد هوش مصنوعی مستعد سوگیری هستند. حتی ChatGPT، که یکی از شناخته شده‌ترین ربات‌های چت، گاهی اوقات خروجی مضر تولید می‌کند. در کل هر چیزی که هوش مصنوعی می‌گوید را باید دوباره از منابعی دیگر بررسی کنید.

وقتی صحبت از روان درمانی می‌شود، به طور کلی باید از منابع نامعتبر اجتناب کنید. مدیریت بحران روانی می‌تواند چالش برانگیز باشد. داشتن توصیه‌های واقعی شما را تحت استرس کاذب قرار می‌دهد. در عوض، روی بهبودی خود تمرکز کنید.

 

2- هوش مصنوعی دانش محدودی از دنیای واقعی دارد

بیشتر ابزارهای هوش مصنوعی، دانش محدودی از دنیای واقعی دارند. به عنوان مثال، OpenAI فقط تا سال 2021 ChatGPT را در مورد اطلاعات آموزش داده است. با در نظر گرفتن این محدودیت‌ها، اتکای بیش از حد به چت بات‌های هوش مصنوعی، شما را مستعد توصیه‌های منسوخ و ناکارآمد می‌کند. در پزشکی اغلب نوآوری‌های زیادی اتفاق می‌افتد. شما به متخصصانی نیاز دارید که شما را از طریق برنامه‌های درمانی جدید و یافته‌های اخیر راهنمایی کنند.

به همین ترتیب، در مورد روش‌های رد شده بپرسید. پیروی کورکورانه از شیوه‌های بحث برانگیز و بی‌اساس مبتنی بر طب جایگزین ممکن است وضعیت شما را بدتر کند. سعی کنید بیشتر به گزینه‌های مبتنی بر شواهد واقعی پایبند باشید.

 

درک کمترِ هوش مصنوعی از جهان واقعی

 

3- محدودیت‌های امنیتی برخی موضوعات را ممنوع می‌کند

توسعه دهندگان هوش مصنوعی محدودیت‌هایی را در مرحله آموزش تعیین می‌کنند. دستورالعمل‌های پندآموز و اخلاقی سیستم‌های هوش مصنوعی آن را از ارائه داده‌های مضر و غیر اخلاقی باز می‌دارند. در غیر این صورت، کلاهبرداران می‌توانند بی‌نهایت از آن‌ها سوء استفاده کنند.

دستورالعمل‌ها اگرچه مفید هستند، اما مانع از عملکرد و تطبیق پذیری می‌شوند. به عنوان مثال بینگ AI را در نظر بگیرید. محدودیت‌های سفت و سخت آن مانع از بحث در مورد موضوعات حساس می‌شود.

با این حال، شما باید آزاد باشید و افکار منفی خود را به اشتراک بگذارید. آن‌ها برای بسیاری واقعیت دارند. سرکوب آن‌ها فقط ممکن است عوارض بیشتری ایجاد کند. فقط برنامه‌های درمانی مبتنی بر شواهد و هدایت شده به بیماران کمک می‌کند تا بر مکانیسم های مقابله‌ای ناسالم غلبه کنند.

 

4- هوش مصنوعی نمی‌تواند دارو تجویز کند

فقط روانپزشکان مجاز دارو تجویز می‌کنند. چت بات‌های هوش مصنوعی جزییات اساسی در مورد برنامه‌های درمانی که بیماران سلامت روان تحت آن قرار می‌گیرند را ارائه می‌دهند. هیچ برنامه‌ای نمی‌تواند نسخه بنویسد. حتی اگر سال‌ها همان داروها را مصرف کرده باشید، باز هم به نسخه پزشک نیاز دارید.

چت بات ها پاسخ‌هایی با قالب آماده برای این پرسش‌ها دارند. بینگ چت به شما توضیح عمیقی از رایج‌ترین داروهای سلامت روان می‌دهد. در همین حال، ChatGPT موضوع را به سمت طب جایگزین سوق می‌دهد. احتمالاً خروجی‌ها را محدود می‌کند تا از گفتن هر چیز مضر یا گمراه کننده جلوگیری کند.

 

تجویز دارو توسط هوش مصنوعی

 

5- چت بات ها اطلاعات عمومی را ارائه می‌دهند

هوش مصنوعی به سوالات دانش عمومی در مورد سلامت روان پاسخ می‌دهد. می‌توانید از آن‌ها برای مطالعه گزینه‌های اصلی درمان، تشخیص علائم رایج و تحقیق در مورد موارد مشابه استفاده کنید. تحقیق اصولی به شما کمک می‌کند تا برای خودتان «خودآگاهی» ایجاد کنید. اگر وضعیت روانی و محرک‌های عاطفی خود را درک کنید، بهبودی راحت‌تر پیش خواهد رفت. فقط توجه داشته باشید که هوش مصنوعی اطلاعات عمومی را تولید می‌کند.

تجویزِ یک مشاور یا درمانگر حرفه‌ای چیزی بسیار فراتر از آن چیزی است که هوش مصنوعی پیشنهاد می‌کند. می‌توانید از خروجی هوش مصنوعی به عنوان نقطه شروع برای درک بهتر مجلات دانشگاهی و مقالات تحقیقاتی استفاده کنید، اما حتماً تحقیقات عمیق‌تری انجام دهید یا با یک متخصص مشورت کنید.

 

6- خود تشخیصی به ندرت دقیق از آب درمی‌آید

هوش مصنوعی امکان تشخیص را فراهم می‌کند. بیماران به جای پرداخت هزینه برای درمان، از چت بات ها می‌خواهند تا از متخصصان سلامت روان کپی‌برداری کنند. این روش سریع‌تر و ارزانتر از مشاوره با ویزیت است. اگرچه راحت است، اما خطرات خود تشخیصی بیماری‌های روانی بسیار بیشتر از فواید آن است. هوش مصنوعی فقط اطلاعات را از مجموعه داده های خود می‌گیرد. چت بات‌ها نه وضعیت شما را تجزیه و تحلیل می‌کنند و نه تشخیص می‌دهند زیرا اطلاعات محدودی در مورد سلامت کلی شما دارد.

به‌عنوان یک قاعده کلی، در مجموع از خود تشخیصی خودداری کنید. قرار گرفتن در برنامه درمانی اشتباه یا نادیده گرفتن علائم عوارض بیشتری ایجاد می‌کند.

 

7- هوش مصنوعی به سوابق پزشکی شما دسترسی ندارد

ابزارهای مولد هوش مصنوعی مانند ChatGPT از مکالمه با شما دیتا می‌گیرند. آن‌ها از حافظه متنی برای به خاطر سپردن جزئیاتی که ذکر می‌کنید استفاده می‌کنند، بنابراین دقت و ارتباط خروجی را بهبود می‌بخشند. مشکل این است که ابزارهای هوش مصنوعی مولد محدودیت‌هایی دارند؛ آنها فقط مقدار محدودی از داده را در حافظه دارند.

محدودیت‌های دقیق در هر پلتفرم متفاوت است. بینگ چت بعد از 20 نوبت چت‌های جدید را شروع می‌کند، در حالی که ChatGPT 3000 کلمه آخر مکالمه را به خاطر می‌آورد. اما در هر صورت، هیچ کدام از این ابزارها همه سوابق پزشکی شما را در خود جای نمی‌دهند. در بهترین حالت، ابزارهای مولد هوش مصنوعی فقط می‌توانند اطلاعات منتخب، مانند تشخیص‌های اخیر یا احساسات فعلی شما را در کنار هم قرار دهند.

 

8- ماشین ها نمی‌توانند با شما همدلی کنند

همدلی نقش مهمی در درمان دارد. درک اهداف، نیازها، شیوه زندگی، تعارضات درونی و ترجیحات بیمار به متخصصان کمک می‌کند تا گزینه‌های درمانی را سفارشی کنند. هیچ رویکرد یکسانی برای سلامت روان وجود ندارد. متأسفانه ماشین‌ها بی هیچ احساسی هستند. با وجود اینکه مدل‌های زبانی در سال‌های گذشته پیشرفت چشمگیری داشته‌اند، هوش مصنوعی تا رسیدن به تکینگی فاصله زیادی دارد.

هوش مصنوعی صرفاً همدلی را تقلید می‌کند. هنگام بحث در مورد سلامت روان، منابع مفیدی را ذکر می کند، از زبان ذهن آگاهانه استفاده می‌کند و شما را تشویق می‌کند که به متخصصان مراجعه کنید.

 

همدردی با هوش مصنوعی/مشاور یا پزشک

 

9- هوش مصنوعی بهبود شمارا ردیابی نمی‌کند

مدیریت علائم بیماری‌های روانی مستلزم درمان و مشاهده طولانی مدت است. هیچ درمان آسانی برای شرایط سلامت روان وجود ندارد. مانند اکثر بیماران، ممکن است چندین برنامه را امتحان کنید. تأثیرات آن‌ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بسیاری این فرآیند را طاقت فرسا می‌دانند. و به همین دلیل است که باید به جای مدل‌های زبان پیشرفته، از متخصصان تحصیل کرده و همدل کمک بگیرید.

به دنبال افرادی باشید که در طول مسیر درمان از شما حمایت کنند. آن‌ها باید پیشرفت شما را ردیابی کنند، برنامه‌های درمانی را ارزیابی کنند، علائم پایدار را بررسی کنند، و محرک‌های سلامت روان شما را تجزیه و تحلیل کنند.

 

شما نمی توانید مشاوره را جایگزین چت بات ها کنید

برای پشتیبانی اولیه فقط از ابزارهای هوش مصنوعی مولد استفاده کنید. سوالات کلی در مورد سلامت روان بپرسید، گزینه‌های درمانی را مطالعه کنید و در مورد معتبرترین متخصصان منطقه خود تحقیق کنید. اما انتظار نداشته باشید که آن‌ها به طور کلی جایگزین مشاور شوند. به همین ترتیب، سایر پلتفرم های مبتنی بر هوش مصنوعی را که از سلامت روان پشتیبانی می‌کنند، کاوش کنید. Headspace حاوی ویدیوهای مدیتیشن هدایت‌شده است، Amaha حال شما را ردیابی می‌کند و Rootd تمرین‌های تنفسی را آموزش می‌دهد. هنگام جستجوی منابع سلامت روان از ChatGPT و Bing Chat فراتر رفته و مساله را خیلی جدی‌تر از چیزی که فکر می‌کنید بدانید.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *