Search
Close this search box.

خطرات شارژ گوشی هنگام خواب

بهار قربانپور
اشتراک‌گذاری در:

از هر 5 نفر، 3 نفر تلفن‌هایشان را کنار تخت‌خواب خود شارژ می‌کنند

افراد با عادت‌های متفاوتی به رختخواب می‌روند که برخی از آن‌ها مفید و برخی دیگر آسیب‌زا حتی بسیار خطرناک است.

به‌عنوان مثال چنان‌چه شما پیش از خواب، چند صفحه یا چند خط کتاب بخوانید، کمی نقاشی بکشید، موسیقی آرام گوش دهید، یک لیوان شیر ولرم یا آب بنوشید حتی سیب بخورید، تمام این موارد عادت‌های بسیار خوب است که هم کمک می‌کند  زودتر به خواب روید و هم در بهبود کیفیت خوابتان بسیار مؤثر است به‌گونه‌ای که شما کم‌تر کابوس می‌بینید و یا تعداد دفعاتی که ممکن است از خواب بپرید کاهش می‌یابد. علاوه بر این‌، زمانی که از خواب بیدار می‌شوید بسیار سرحالید.

کیفیت خواب جزو مواردی است که در میزان شادابی، سرحالی و آرامش شما در روز، بسیار اثرگذار است.

برعکس اشخاصی که هنگام خواب عادت‌های خوبی دارند افرادی نیز هستند که پیش از خواب، عادات بدی دارند. عادت‌هایی که شاید خود از آن بی‌خبرند و همان‌ها، خواب راحت و با کیفیت را از آنان می‌گیرد.

اشخاصی که پیش از خواب، فیلم هیجان‌انگیز یا ترسناک می‌بینند؛ چای، قهوه، الکل یا نوشیدنی‌های گازدار و حاوی کافئین می‌نوشند؛ پیام‌های خود را در شبکه‎های اجتماعی دنبال می‌کنند و گوشی، آخرین چیزی است که پیش از خواب به آن نگاه می‌اندازند؛ با تلفن حرف می‌زنند؛ سیگار می‌کشند و حتی آن دسته از افرادی که عادت دارند درست دقایقی پیش از خواب، چند لقمه غذا یا فست‌فود بخورند و بعد بخوابند.

تمام این رفتارهای نادرست در ساعت خواب شما اثر می‌گذارد و مانع از آن می‌شود که بتوانید به موقع بخوابید و به‌ اصطلاح بی‌خوابی سراغتان می‌آید و هم کیفیت خوابتان آن‌قدر بد می‌شود که در طول خواب، مدام چندبار بیدار می‌شوید و بدون آن‌که بدانید مغزتان به شما فرمان بیداری می‌دهد و دوباره دقایق طولانی باید بگذرد تا خواب به سراغتان بیاید.

 این‌دسته از افراد، هنگام بیدار شدن و حتی تمام مدت روز، از خستگی مفرط، بی‌قراری، کلافگی، سردرد و مواردی از این دست شکایت دارند و مدام خمیازه می‌کشند.

شاید این تجربه برای شما نیز به وجود آمده باشد. اگر تاکنون از این عادت‌های بد بی‌خبر بودید حالا وقت آن است که نسبت به این موارد حساس شوید و با دقت بیش‌تری به عادت‌های پیش از خواب خود بنگرید و موارد آسیب‌زننده را حذف نمایید.

اما یکی از مواردی که تقریباً درصد بالایی از اشخاص آن را انجام می‌دهند و متأسفانه نسبت به خطرآفرین بودن عادتشان ناآگاهند خطر شارژکردن گوشی تلفن هنگام خواب و کنار تخت‌خواب است.

مطالعۀ مؤسسۀ ملی سلامت (National Institutes of Health) مشهور به NIH  نشان داد که تقریباً 82 درصد افراد عادت دارند هنگام خواب، گوشی خود را کنار یا بالاسرشان بگذارند تا شارژ شود و یا تلفن‌شان را در حالت Alarm همان زنگ می‌گذارند تا ساعت مقرری زنگ زده، بیدارشان کند. در ادامۀ مطلب با خطرآفرین بودن این عادت آشنا شوید.

خطر آتش‌سوزی

تقریباً اکثر افراد هنگام بیان یک رویداد یا واقعه، جمله‌ای که به کار می‌برند این است: «ما مواظبیم»؛ یا «این اتفاق برای ما نمیفتد» و… آیا شنیده‌اید که همیشه ماهرترین شناگران، غرق می‌شوند؟ پس بدانید که طبق اعلام رسمی سازمان بهداشت جهانی در سال 2021 حدود 14هزار و 566 مورد آتش‌سوزی در اتاق خواب و بر اثر شارژ کردن گوشی شب‌هنگام گزارش شده است که متأسفانه موارد بسیاری از این میزان، خسارت جبران ناپذیری همچون مرگ، سوختگی‌های شدید منجر به فلج‌شدن اعضا، از دست دادن زیبایی صورت یا از کارافتادن دست‌ها و در نهایت سوختن خانه و زندگی را در پی داشته است.

اما چرا این اتفاق افتاده است؟ یک دلیل واضح آن افزایش میزان ولتاژ برق در شب به‌دلیل کاهش میزان موارد استفاده دستگاه‌های برقی است و البته موردی بسیار مهم‌تر که در ادامۀ مطلب، توضیح آن را براساس تحقیق مؤسسۀ علمی TJ Donegan می‌خوانید:

مؤسسۀ علمی TJ Donegan توضیح می‌دهد که گوشی‌های تلفن هنگام کار کردن، گرمای زیادی تولید می‌کنند به‌همین‌خاطر، دستگاه تلفن از سوی سازندگان، به‌گونه‌ای طراحی شده که برای خنک نگه‌داشتن گوشی و جلوگیری از گرم‌شدن بیش از حد آن، گرما را از طریق سنسورها و منافذ موجود در گوشی بیرون بفرستد.

 TJ Donegan توضیح می‌دهد وقتی همه چیز درست کار می‌کند و تلفن در حالت شارژ نیست یا هنگام شارژ کردن در فضای مسدود و محدود قرار ندارد خطری نیز شما را تهدید نخواهد کرد اما اگر تلفن، لپ‌تاپ یا تبلت خود را هنگام شارژشدن در جایی رها می‌کنید که نمی‌تواند به‌درستی خنک شود (مانند زیربالش) یا کنار تخت‌خواب در فضای بستۀ اتاق خواب و با ولتاژ بالای شبانه، گرمای بسیار زیادی تولید می‌شود که می‌تواند به قطعات آسیب برساند.

 اساساً، وقتی تلفن (یا تبلت) زیر بالش یا پتو شما قرار می‌گیرد دریچه‌ها مسدود می‌شوند بنابراین هوای گرم دیگر نمی‌تواند از آن خارج شود. تجمع گرما تاحدی گوشی شما را داغ می‌کند که یکهو منفجر شده، آتش تمام تخت‌خواب و اتاق شما را فرا می‌گیرد.

شارژ کردن گوشی در رختخواب خطرناک است؟

Donegan هشدار می دهد: کابل‌های فرسوده، قطعاً نگران‌کننده هستند اما بزرگ‌ترین ریسک، باتری آسیب دیده است. اگر باتری تلفن یا لپ‌تاپ دارید که متورم شده است نباید آن را شارژ کنید – ممکن است به راحتی پاره شود و آتش بگیرد.-

دستگاه خود را در رختخواب شارژ نکنید.

 وسایل الکترونیکی جایگاه عمیقی در زندگی ما دارند، حتی زمانی که ما در خواب هستیم. محققان گزارش می دهند که اکثریت کودکان و تعداد شگفت انگیزی از بزرگسالان اعتراف می کنند که با یک دستگاه شارژر روی تخت یا زیر بالش خود می خوابند. 53 درصد از کودکان/نوجوانان تلفن خود را روی تخت یا زیر بالش شارژ می‌کنند.

Sethi که وکیلی سرشناس در ایالت متحده است و وکالت افراد در خصوص ضررهای وارده از سوی کارخانجات و محصولات به افراد را برعهده می‌گیرد در مطلبی چنین گفته است: «خوابیدن در حالی که گوشی تلفن کنار شما در شارژ است یا آن را زیر بالش گذاشته‌اید از دیدگاه بهداشت خواب و سلامت روان انتخاب بدی است بنابراین برای ایمن ماندن، عادتِ شارژ تلفن در رختخواب و یا استفاده از گوشی کنار تخت یا گذاشتن آن زیر بالش را از سر دور کنید.  این عمل می‌تواند بسیار خطرناک باشد زیرا گرمای تولید شده نمی تواند از بین برود و شارژر داغ و داغ‌تر می شود. نتیجه احتمالی این است که بالش، روکش‌ها یا تخت شما آتش بگیرد. این کار، شخصی را که خوابیده و هم‌چنین افراد دیگر در خانه را بدون این‌که متوجه شوند در معرض خطر بزرگی قرار می‌دهد.»  

انجمن ملی حفاظت در برابر آتش (NFPA) نیز توصیه می کند گوشی‌های هوشمند باید در مکان‌هایی شارژ شوند که امکان تهویه کافی در آن‌جا وجود دارد تا بیش از حد گرم نشوند. شارژ کردن آن‌ها کنار رخت‌خواب، گذاشتن زیر بالش، رهاکردن روی مبل یا کاناپه، بسیار خطرناک است چرا که اجازۀ جریان هوای لازم را نمی‌دهد و همین امر حادثه آفرین است.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *