Search
Close this search box.

 تفاوت متاورس و مولتی‌ورس؛ آنچه باید بدانید

ارشادی
اشتراک‌گذاری در:
تفاوت متورس و مولتی‌ورس

متاورس(Metaverse)، مولتی ورس(Multiverse) منظور از این عبارات چیست؟ جایی است که شما یک هدست واقعیت مجازی می‌گذارید و به دنیای دیجیتال سفر می‌کنید؟ احتمالاً هرازگاهی پیش می‌آید که با اصطلاح متاورس مواجه می‌شوید. نمادهای فرهنگی محبوب مانند Ready Player One و The Matrix و غول‌های فناوری مانند فیس‌بوک و مایکروسافت آن را به نمایش گذاشته‌اند. اما اگر اهل کمیک‌ها و فیلم‌های مارول هستید، ممکن است در مورد «چند جهانی» نیز شنیده باشید.

متاورس و مولتی‌ورس دو اصطلاحی هستند که بسیار شبیه به نظر می‌رسند، با این حال به طور قابل توجهی متفاوت هستند و رویکردهای متفاوتی به واقعیت دارند. بنابراین، تفاوت این دو مفهوم به چه صورت است؟

متاورس چیست؟

متاورس به دنیای مجازی با تجربه‌ای همه‌جانبه و تعاملی اشاره دارد که تقریباً تا حد امکان به طور یکپارچه و طبیعی بین دنیای فیزیکی و دیجیتالی در حال گذار است. افراد می‌توانند با استفاده از دستگاه‌هایی مانند هدست‌های واقعیت مجازی، رایانه‌ها، تلفن‌های هوشمند، عینک‌های واقعیت افزوده (نحوه عملکرد عینک‌های هوشمند)، یا کنسول‌های بازی ویدیویی در متاورس، متصل شوند، کار کنند، بازی کنند، آموزش ببینند و خرید کنند.

متاورس چسیت

 

گفته می‌شود که متاورس دقیقاً مانند اینترنت یا حتی بهتر از اینترنت کار می‌کند و مردم را کنجکاو کرده است که درباره این فضای مجازی بیشتر بدانند. بنابراین، چه چیزی متاورژن را منحصر به فرد می‌کند؟

1- زیرساخت

فن‌آوری‌هایی که متاورس را نیرومند می‌کند، تجربه‌های تعاملی و غوطه‌وری آن را ممکن می‌سازند، وجه تمایز بزرگی برای این فناوری است.

یک واقعیت در مورد متاورس این است که گسترش آن اجتناب ناپذیر است، و برای این کار، به زیرساختی نیاز دارد که سرعت فوق العاده زیاد، تأخیر بسیار کم و ظرفیت استثنایی ان را تضمین کند. هنگامی که زیرساخت مورد نیاز ساخته شد، کاربران متاورس از گذراندن زمان خود در فضای مجازی لذت خواهند برد.

2- رابط انسان و کامپیوتر

این رابط در ایجاد تجربیات متاورس واقع گرایانه و درگیرکننده مهم است و بر نحوه تعامل، درک و حرکت در فضای مجازی تأثیر می‌گذارد. می‌توانید با دستگاه‌های ورودی مانند صفحه‌کلید، موس، و کنترل‌کننده‌های حرکتی و سخت‌افزار خروجی مانند مانیتور، بلندگو و هدفون، در متاورس دست به کشف‌های شگرف بزنید.

 

رابط انسان و کامپیوتر

 

استفاده از آواتارها یا نمایش دیجیتالی چهره و شکل افراد که می‌توانند از نظر ظاهر، رفتار و هویت متفاوت باشند، یکی از ویژگی های اساسی متاورس است. شما می‌توانید خود را به گونه‌ای به تصویر بکشید که در دنیای واقعی این کار آسان نیست، مانند تغییر رنگ موها، پوست، اکسسوری و ویژگی‌های دیگر صورت.

آواتارها همچنین به کاربران این امکان را می‌دهند که از طریق ژست‌ها، حالات چهره، صدا و لمسی با آواتارهای دیگر کاربران و دنیای مجازی تعامل بیشتری داشته باشند. این می‌تواند به ارتباطات اجتماعی معنادارتر و رضایت بخش‌تر و تجربیات غوطه‌ور و سرگرم کننده منجر شود.

 

1- عدم تمرکز

متاورس یا فراجهان توسط کاربران و پدیدآورندگان آن اداره می‌شود تا یک بدن یا مرجع واحد. این احساس جامعه و همکاری را به شما و سازندگان این امکان را می‌دهد که از یکدیگر بیاموزید، حمایت کنید و در متاورس ایجاد ارزش دانش و کار کنید.

بنابراین، می‌توانید آزادانه و صادقانه خود را در فراجهان بیان کنید و هویت، علایق و خواسته‌های کاربران دیگر را کشف کنید.

اگر نمی دانید از کدام پلتفرم متاورس استفاده کنید، در اینجا چند پلتفرم محبوب را به شما معرفی می کنیم:

دسنترالند

ایلوویوم

جعبه شنی

Axie Infinity

کریپتووکسل ها

بلوتوپیا

متاهرو

ستاره اطلس

روبلوکس

فضای سومنیوم

جدای از این پلتفرم‌ها، چندین غول فناوری نیز در متاورس سرمایه گذاری کرده‌اند. آن‌ها روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند زیرا می‌بینند که متاورس می‌تواند به یکی از پیشرفت‌های بزرگ فناوری بعدی در جامعه جهانی تبدیل شود.

 

مولتی‌ورس (چندجهانی) چیست؟

اگر از تماشا یا خواندن فیلم‌ها یا کتاب‌های علمی تخیلی لذت می‌برید، به راحتی می‌توانید تصور کنید که مولتی‌ورس (multiverse) چگونه است. منطق پشت این مفهوم این است که، در درون چیزی که ما «زمین» یا زمان و مکان می‌نامیم، جهان‌های دیگری وجود دارند که تجربه‌شان با ما متفاوت است.

چندجهانی یک مفهوم تئوریک یا تخیلی بدون شواهد قطعی است. با این حال، یکی از چالش‌های مهم با کنکاش در چندجهانی این است که پرسش‌های فلسفی و اخلاقی را مطرح می‌کند که باید به آن‌ها پاسخ داده شود.

 

متاورس یا فراجهان

 

به عنوان مثال، اگر نسخه های متعددی از خودمان در جهان های مختلف وجود داشته باشد، این برای هویت و اراده آزاد ما چه معنایی دارد؟ آیا ما منحصر به فرد هستیم یا قابل تعویض؟ آیا ما نسبت به همتایان خود در جهان های دیگر تعهدات یا مسئولیت هایی داریم؟ چگونه با این احتمال که جهان ما بهینه یا مطلوب نیست کنار بیاییم؟

مگ تگمارک در کتاب خود با عنوان «جهان ریاضی‌ما» در سال 2014 گفت: «کل جهان ما ممکن است فقط یک عنصر باشد، یک اتم، در یک مجموعه نامحدود؛ یک مجمع الجزایر کیهانی». تگمارک اظهار داشت که جهان ما احتمالاً یکی از بسیاری از جهان‌های موجود در مجموعه بی‌نهایتی از جهان‌ها است.

اگرچه هیچ راهی برای تأیید ایده چندجهانی وجود ندارد، اما این امکان بدون شک تحریک کننده است. در اینجا برخی از ویژگی های درک شده از چندجهانی آورده شده است:

 

1. تنوع جهان‌ها

برخی از جهان‌ها ممکن است بسیار شبیه جهان ما باشند، با تغییرات جزئی در مقادیر ثابت‌های بنیادی یا نتایج رویدادهای تاریخی. برای مثال، ممکن است جهانی وجود داشته باشد که دایناسورها در آن منقرض نشده باشند یا انسان‌ها هرگز تکامل نیافته باشند.

در فیلم معروف «دکتر استرنج در چند جهان جنون»، استرنج از زمین 616، مشابه زمین‌ما، خارج می‌شود و از جهان‌های دیگر، از جمله یکی با جنگلی پر از دایناسورها دیدن می‌کند. جهان‌های دیگر ممکن است قوانین فیزیک یا ابعاد مکان و زمان اساساً متفاوت از جهان ما باشند. به عنوان مثال، ممکن است جهانی وجود داشته باشد که گرانش دافعه باشد یا زمان به عقب در جریان باشد.

2.عدم دسترسی

اگر چندجهانی وجود داشته باشد، از دسترس و رصد ما خارج است. ما نمی‌توانیم به جهان‌های دیگر سفر کنیم یا با آن ها ارتباط برقرار کنیم یا وجود آن‌ها را به طور تجربی تأیید کنیم. اما متاورس قابل دسترسی و مشاهده است. ما می‌توانیم به میل خود وارد و خارج از متاورز شویم، با سایر کاربران و محتوا تعامل داشته باشیم و تجربیات خود را در آن ایجاد کنیم.

3. بی‌نهایت بودن

چندجهانی به طور بالقوه از نظر اندازه و تنوع بی‌نهایت است. ممکن است جهان‌های بی نهایت با قوانین و پدیده های فیزیکی بی‌نهایت وجود داشته باشد. با این حال، فراجهان محدود و منحصر به منابع و قابلیت‌های فناوری انسانی است. تنها یک متاورس وجود دارد که پلتفرم‌ها و دستگاه‌های مختلف می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند و محتوا و ویژگی‌های آن به خلاقیت و نوآوری سازندگان و کاربران آن بستگی دارد.

4. غیرقابل پیش‌بینی بودن

چندجهانی توسط عوامل تصادفی و با عدم قطعیت اداره می‌شود. ما نمی‌توانیم بدانیم چه نوع جهان‌هایی وجود دارند یا چه اتفاقاتی در آن‌‎ها رخ می‌دهد. با این حال، متاورس توسط قوانین و الگوریتم‌ها اداره می‌شود. ما می‌دانیم که در مورد محتوا و ویژگی‌های متاورس یا اقدامات و نتایج احتمالی چه انتظاری داریم.

 

مولتی‌ورس (چندجهانی)

 

متاورس و مولتی‌ورس یکسان نیستند

همانطور که در بالا نشان داده شد، این دو مفهوم متفاوت هستند. متاورس یک فضای دیجیتالی است که امروزه همه می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. به طور خلاصه، در واقعیت ما وجود دارد. از سوی دیگر، چندجهانی فقط یک مفهوم و یک فضای نظری است. اگرچه ما هیچ شواهد تجربی دال بر بودن یا نبودن جهان چندگانه نداریم، اما تاکنون هیچ انسانی به سطح دیگری از واقعیت در جهان چندگانه به جز سطح ما دسترسی نداشته است.

اگر از طرفداران واقعیت مجازی و افزوده هستید، می‌توانید چیزی ارزشمند پیدا کنید یا از کاوش در متاورس لذت ببرید. اما اگر یک یادگیرنده یا متفکر کنجکاو هستید، می‌توانید در مورد مولتی‌ورس نظریه پردازی کنید و شاید حتی به یک پیشرفت و کشف بزرگ دست پیدا کنید. اما، صرف‌نظر از علایق شما، هر دو مفهوم می‌توانند افق‌های شما را گسترش دهند و فرضیات شما را در مورد واقعیت به چالش بکشند.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *