اجرا و پیادهسازی طرح ثبت تلفن همراه یا رجیستری بهمنظور شناسایی تلفنهای همراهی که بهشکل غیرقانونی وارد کشور شدهاند، از سال ۹۶ آغاز شد. در این طرح تمامی دستگاههای همراهی که وارد میشوند دارای یک کد شناسایی یکتا میباشند که فروشنده میبایست در زمان فعال کردن سیمکارت آن را وارد سامانه همتا کند.
همتا (سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی) سامانهای است که در راستای اجرای طرح ثبت دستگاه همراه (رجیستری)، پیادهسازی شدهاست. در این سامانه، هر دستگاهی تحت مالکیت یک سیمکارت قرار گرفته تا تنها مالک سیمکارت بتواند فرایندهای گوناگونی از جمله انتقال مالکیت را انجام دهد. افرادی که قصد خرید دستگاههای همراه را دارند میبایست در زمان خرید این دستگاهها نسبت به اصالت و قانونی بودن آن مطمئن شوند تا بتوانند بدون مشکل از دستگاه همراه خود استفاده کنند.
در صورت رجیستر نبودن گوشی همراه و یا تبلت، اولینبار که سیمکارت را وارد تلفن میکنید، پیامکی برایتان ارسال میشود مبنی بر اینکه شما باید ظرف ۳۰ روز آینده تلفن همراه خود را در سامانه همتا ثبت و رجیستر کنید. در غیر این صورت، گوشی موبایل شما دیگر قادر به دریافت سرویس از اپراتورهای مخابرات نیست و از این روی غیرقابل استفاده خواهد شد.
از طرفی در هنگام خرید گوشیهای کارکرده باید نسبت به استعلام اصالت گوشی همراه اقدام کرد چرا که این کار برای جلوگیری از خرید گوشیهای سرقتی و یا قاچاق و مشکلات ناشی از آن لازم است.
برای آگاهی از اصالت گوشی همراه روشهای مختلفی از جمله استفاده از کد دستوری یا USSD، ارسال پیامک، اینترنتی و از طریق سامانه همتا و یا استفاده از اپلیکیشن همتا وجود دارد که ما سعی داریم در این مقاله شما را با تمامی روشهای ذکر شده آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
اولین مرحله برای استعلام اصالت گوشی پیدا کردن «کد IMEI» یا همان شناسه دستگاه است.
«IMEI» یک کد اصالت کالای ۱۵ رقمی است که برای شناسایی دستگاه و برقراری ارتباط با سرویسهای شرکتهای مخابراتی استفاده میشود و هر دستگاهی که از سیمکارت پشتیبانی میکند اعم از موبایل و تبلت دارای چنین شماره اختصاصی است.
1. روشهای دریافت کد IMEI (شناسه دستگاه)
- دریافت کد IMEI از طریق جعبه گوشی و کارت ضمانت و فاکتور
- دریافت کد IMEI از طریق شمارهگیری کد دستوری
- دریافت کد IMEI از طریق مشخصات باتری گوشی
- دریافت کد IMEI از طریق تنظیمات گوشی
دریافت کد IMEI از طریق جعبه گوشی و کارت ضمانت و فاکتور
کد IMEI معمولا بر روی جعبه گوشی یا تبلت خریداری شده و همچنین روی کارت ضمانت نامه و فاکتور درج میشود.
بنابراین اگر به جعبه گوشی همراه خود دسترسی دارید بهراحتی میتوانید شناسه 15 رقمی IMEI را از پشت جعبه ویا از روی کارت ضمانت و همچنین فاکتور یادداشت کنید.
دریافت کد IMEI از طریق شمارهگیری کد دستوری
سریعترین راه دریافت کد IMEI گوشی، شمارهگیری کد دستوری #06#* است. برای این کار با همان دستگاه مورد نظر کد #06#* را شمارهگیری کرده و بهراحتی به کد IMEI دسترسی پیدا کنید.
دریافت کد IMEI از طریق مشخصات باتری گوشی
اگر قابلیت تعویض باتری در گوشی شما وجود دارد، قاب پشت گوشی را باز کنید و شماره IMEI و همچنین شماره سریال گوشی درج شده در قسمت زیر باتری را یادداشت کنید.
دریافت کد IMEI از طریق تنظیمات گوشی
اگر گوشی کارکرده و یا جعبه آن باز شدهاست و اکنون به جعبه و کارت ضمانت آن دسترسی ندارید، به بخش تنظیمات گوشی رفته و روی گزینه System کلیک کنید. سپس گزینه About phone (درباره گوشی) را انتخاب کرده و شناسه IMEI و سریال گوشی خود را مشاهده کنید.
پس از پیدا کردن کد IMEI بهراحتی میتوان از طریق روشهای زیر اصالت گوشی همراه را استعلام کرد.
2. روش های استعلام اصالت گوشی همراه
- استعلام اینترنتی اصالت گوشی از طریق وبسایت همتا
- استعلام اصالت گوشی از طریق شمارهگیری کد دستوری
- استعلام اصالت گوشی از طریق پیامک
- استعلام اصالت گوشی از طریق اپلیکیشن همتا
استعلام اینترنتی اصالت گوشی از طریق وبسایت همتا
وبسایت سامانه همتا یکی از راهکارهایی است که میتوانید با مراجعه به آن بهطور کامل از تمامی جزئیات مربوط به اصالت دستگاه همراه خود و همینطور سوابق انتقال مالکیتهایی که داشتهاید، مطلع شوید.
برای این کار ابتدا به سامانه همتا به آدرس hamta.ntsw.ir مراجعه کرده ودر پایین صفحه، روی گزینهی استعلام اصالت کلیک کنید.
کد IMEI گوشی را وارد کرده و سپس کد امنیتی خواسته شده را به عدد نوشته و روی گزینه جستجو کلیک کنید.
اکنون نتیجه جستجو، نمایش داده شده و میتوانید از اصالت گوشی مورد نظر مطمئن شوید.
اگر درنتیجهی استعلام با عبارت «این دستگاه قبلاً با یک سیمکارت روشن شده است» مواجه شدید، بدینمعنی است که فرد دیگری قبلاً آن را رجیستر کردهاست و نباید آن را بهعنوان دستگاه نو بخرید. همچنین، ازنظر قانونی مالک دستگاه فرد دیگری است و اگر انتقال مالکیت صورت نگیرد، ممکن است در آینده با مشکل روبهرو شوید.
استعلام اصالت گوشی از طریق شمارهگیری کد دستوری
استعلام اصالت گوشی از طریق کد دستوری از آسانترین و سریعترین روشهای استعلام اصالت گوشی است که به هیچ اپلیکیشن و یا دسترسی به اینترنت نیاز ندارد. برای این کار ابتدا با گوشی و سیمکارت مورد نظر، کد #۷۷۷۷* را شمارهگیری کنید.
اکنون گزینه 1 یعنی استعلام اصالت را انتخاب کنید.
کد IMEI گوشی مذكور را بدون فاصله و هیچ حرف اضافهای وارد كرده و سپس روی گزینه ارسال کلیک کنید.
در نهایت، نتیجه استعلام از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد شد.
استعلام اصالت گوشی از طریق پیامک
برای استعلام مالکیت گوشی فقط لازم است کد IMEI تلفن همراه خود را به شماره ۷۷۷۷ پیامک کنید و منتظر نتیجه استعلام خود از شبکه همتا باشید. اگر پیامک «شناسه IMEI جزء شناسههای قانونی ثبتشده است» را دریافت کردید، تلفن همراه شما رجیستر شدهاست. در صورت دریافت پیامک «شناسه IMEI قانونی نیست و در شبکه تلفن همراه سرویس نخواهد گرفت» تلفن همراه رجیستر نشده است.
استعلام اصالت گوشی از طریق اپلیکیشن همتا
برای این کار ابتدا اپلیکیشن همتا را از کافه بازار و یا وبسایت سامانه همتا دانلود کرده و نصب نمایید.
سپس در این اپ با وارد کردن شمارهی تلفنهمراه فعلی و ارسال کد دریافتی ثبتنام کنید. بعد از ثبتنام میتوانید گزینه استعلام اصالت را انتخاب نمایید. سپس شناسه IMEI گوشی مورد نظر را وارد کرده و ارسال نمایید. از طرفی شما میتوانید با لمس گزینه شناسه دستگاه من، به شناسه IMEI گوشی خود دسترسی پیدا کنید. همچنین در این اپلیکیشن میتوانید از طریق بارکد خوان، بارکد شناسه گوشی موبایل مورد نظر را اسکن نمایید. بعد از انجام موفقیتآمیز مراحل فوق، وضعیت اصالت گوشی برای شما نمایش داده میشود.
نکته پایانی اینکه انتقال و استعلام مالکیت گوشی موبایل یکی از مهمترین کارهایی است که باید در زمان خرید یک گوشی موبایل انجام داد چرا که ممکن است افراد به خاطر ثبت نشدن گوشی موبایل در سامانه همتا، حین استفاده از سیمکارت دچار مشکل شده و در این صورت نمیتوان بیش از 30 روز یک سیمکارت را داخل گوشی قرار داد. بنابراین با استفاده از یکی از روشهای ذکر شده در مقاله فوق نسبت به استعلام مالکیت گوشی همراه خود اقدام کرده و پس از دریافت پاسخ استعلام، مشخصات دستگاه را با مشخصات ذکرشده در استعلام تطابق دهید و سابقهی مالکیت آن را بررسی کرده تا از هرگونه مشکلات بعدی جلوگیری شود.