در ادامه مجموعه مقالات امنیت سایبری و ترفندهای جلوگیری از هک، این مقاله نحوه آزمایش یک لینک مشکوک را بدون کلیک بر روی آن توضیح میدهد. در این نوشتار بر روی موضوعاتی مانند گسترش پیوندهای کوتاه، تأیید ایمیلهای ناخواسته و رمزگشایی پیوندهایی با کاراکترهای عجیب و غریب تمرکز دارد. همچنین شامل نکات ایمنی عمومی برای جلوگیری از اشتباه گرفتن لینک مشکوک با استفاده از اسکنر لینک و نرمافزارهای ضد بدافزار یا آنتی ویروس است.
لینکهای کوتاه را بررسی کنید
یک سرنخ مبنی بر اینکه لینک شما ممکن است خطرناک باشد این است که URL خیلی کوتاه بهنظر برسد. در حالیکه سرویسهای کوتاهکننده پیوند مانند Bitly ابزارهای محبوب و رایج برای ایجاد پیوندهای کوتاهتر هستند، توزیعکنندگان بدافزار و فیشر از کوتاهکننده پیوند برای پنهان کردن مقصد واقعی پیوندهای خود استفاده میکنند.
فقط با نگاه کردن به آن نمیتوانید تشخیص دهید که یک لینک کوتاه، خطرناک است یا خیر! از یک سرویس تشخیص لینک مانند CheckShortURL یا URL Expander برای نشان دادن مقصد واقعی پیوند کوتاه استفاده کنید. برخی از سایتهای گسترش دهنده پیوند حتی به شما میگویند که آیا پیوند در لیستی از «سایتهای بد» شناخته شده است یا خیر. گزینه دیگر بارگیری یک افزونه مرورگر است که اگر روی آن راست کلیک کنید، مقصد یک پیوند کوتاه را به شما نشان میدهد.
لینکها را در ایمیلهای ناخواسته تأیید نکنید!
یک ترفند رایج فیشینگ، ارسال ایمیلی است که بهنظر میرسد از طرف بانک شما آمده باشد. این ایمیلها معمولاً به قربانیان دستور میدهند که با کلیک کردن روی یک پیوند، ظاهراً برای رفتن به وبسایت بانک، «اطلاعات خود را تأیید کنند».
اگر ایمیلی ناخواسته دریافت کردهاید که ظاهراً از بانک شما است و میخواهد روی یک لینک مشکوک کلیک کنید، احتمالاً هدف یک حمله فیشینگ هستید.
حتی اگر لینکِ بانک شما قانونی بهنظر میرسد، روی آن کلیک نکنید. از طریق مرورگر وب خود از وب سایت بانک خود دیدن کنید، یا با وارد کردن آدرس بانک یا دسترسی به یک نشانک عمل کنید.
همچنین بخوانید: 9 نمونه از کلاهبرداری و فیشینگهای ایمیلی که باید مراقب آنها باشید
مراقب لینکهایی با کارکترهای عجیب باشید
برخی از توزیعکنندگان بدافزار، مقصد بدافزارها یا سایتهای فیشینگ را با استفاده از آنچه بهعنوان رمزگذاری URL شناخته میشود، پنهان میکنند. بهعنوان مثال، با رمزگذاری URL، حرف A به %41 ترجمه میشود.
با استفاده از رمزگذاری، توزیعکنندگان بدافزار میتوانند مقصدها، فرمانها و سایر موارد ناخوشایند را در یک پیوند پنهان کنند تا شما نتوانید آن را بخوانید. از یک ابزار رمزگشایی لینک مشکوک مانند URL Decoder برای کشف دقیق آن استفاده کنید.
نکات ایمنی عمومی لینک
در برابر ترفندهای URL، ابزارهای امنیتی بسیاری وجود دارند که برای ایمن نگه داشتن رایانه شما در تشخیص لینکهای مشکوک ضروری هستند.
1. لینک مشکوک را با اسکنر لینک اسکن کنید
اسکنرهای پیوند، وبسایتها و افزونههایی هستند که میتوانند URL یک پیوند مشکوک را وارد کنند و آن را برای ایمنی بررسی کنند. از Norton SafeWeb، URLVoid و ScanURL استفاده نمائید.
2. اسکن بلادرنگ یا فعال را در نرمافزارهای آنتی ویروس یا ضد بدافزار روشن کنید
این گزینه ممکن است با استفاده از سیستمهای بیشتر استفاده شود، اما بهتر است اگر سیستمی را وارد کنید، بهجای اینکه کامپیوتر شما قبلا آلوده شده است، شناسایی شود.
3. نرمافزار ضد بدافزار و آنتی ویروس خود را به روز نگه دارید
اگر نرمافزار ضد بدافزار یا آنتی ویروس شما به آخرین تعاریف ویروس دسترسی نداشته باشد، نمی تواند آخرین تهدیدات موجود را که ممکن است دستگاه شما را آلوده کند، از جمله لینک مشکوک شناسایی کند. مطمئن شوید که نرمافزار شما بهطور منظم بهروزرسانی خودکار تنظیم شده است و تاریخ آخرین بهروزرسانی آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که واقعاً انجام میشوند.
4. اضافه کردن یک اسکنر بدافزار دوم را در نظر بگیرید
در صورتی که آنتی ویروس اصلی شما نتواند تهدیدی را شناسایی کند، یک اسکنر بدافزار دوم می تواند خط دفاعی دوم را ارائه دهد. برخی از اسکنرهای عالی نظر دوم، مانند Malwarebytes و HitmanPro، می توانند تفاوت واقعی ایجاد کنند.
با توجه به اینکه افراد بیشتری اطلاعات شخصی را در رایانههای خود ذخیره میکنند، محافظت از خود در برابر شکارچیان اینترنتی که به دنبال دسترسی به فایلهای شما هستند، همیشه مهم بوده است. یکی از راههایی که آنها میتوانند این کار را انجام دهند، حمله به رایانه شما یا تلاش برای جمعآوری اطلاعات شما از یک لینک آلوده و ترغیب شما بر کلیک روی آن لینک مشکوک یا مخربی است که ممکن است حتی یکبار روی آن کلیک کنید. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که بهطور کلی از ورود به وبسایتهای مخرب جلوگیری کنید و تنها راهی که برای این کار وجود دارد، شناسایی هر لینک مشکوک است.
برای درک کامل این مطلب بهتر است مقاله فیشینگ چیست را نیز بخوانید