حیاتی‌ترین فن‌آوری قدرت‌های جهان چیست؟

ارشادی
اشتراک‌گذاری در:
چیپست- تراشه - نیمه‌هادی- نیمه رسانا - ریز تراشه

برای فهم دقیق این مقاله بهتر است ابتدا با چند لغت آشنا شویم:

  • نیم‌رسانا یا نیمه‌رسانا یا نیمه‌هادی: عنصری است که رسانایی الکتریکی آن، چیزی بین رسانا (مانند مس) و عایق الکتریکی (مانند شیشه) باشد. مقاومت الکتریکی نیم‌رسانا برخلاف فلزات، با افزایش دما کاهش می‌یابد.
  • تراشه: مجموعه‌ای از مدارات الکترونیکی گفته می‌شود که با استفاده از مواد نیمه رسانا (عموماً سلیسیم همراه با میزان کنترل شده‌ای ناخالصی) در ابعادی کوچک (معمولاً کمتر از یک سانتی‌مترمربع) ساخته می‌شوند.
  • سیلیکون: ویکیپدیا توضیح دهید که لاستیک سیلیکون است پلیمر ساخته شده از siloxane (ساخته شده از سیلیکون ، اکسیژن و عنصر دیگر).
  • چیپست: به معنای همان تراشه یا ریز پردازنده؛ مجموعه از قطعات الکترونیکی است که شامل مجموعه‌ای از اجزای الکترونیکی در یک مدار مجتمع است که وظیفهٔ مدیریت جریان داده‌ها بین پردازنده، حافظه و قسمت‌های جانبی را بر عهده دارند.

تراشه‌ها در طول دوره پس از جنگ به قلب ژئوپلیتیک هستند. همانطور که کریس میلر در «جنگ تراشه‌ها» مستند می‌کند، این نیمه‌هادی‌ها نقش مهمی در رقابت قدرت‌های بزرگ امروزی ایفا می‌کنند.

تقریباً تمام محصولات الکترونیکی که می‌خریم، از یخچال و مایکروویو گرفته تا رایانه و تلفن‌های هوشمند، از نیمه‌رساناها استفاده می‌کنند. حدود یک چهارم تمام نیمه‌هادی‌های تولید شده امروز به گوشی‌های هوشمند ختم می‌شود. به‌همین ترتیب، سیستم‌های اطلاعاتی ملی و موشک‌های نظامی به نیمه‌هادی‌ها بستگی دارند.

امروزه تراشه‌ها از طریق زنجیره‌های تامین پیچیده عمدتا شامل گروه کوچکی از کشورها که همگی متحدان یا شرکای ایالات متحده هستند تولید می‌شوند. در حالی که موقعیت «نفت »زمانی ژئوپلیتیک را تعریف می‌کرد، مکان زنجیره تامین فناوری ممکن است در دهه‌های آینده اهمیت بیشتری داشته باشد. در واقع، چین بیش از هر محصول دیگری از جمله نفت، برای واردات چیپست پول خرج می‌کند.

امروزه کمبود تراشه‌ها مانع تلاش‌های روسیه در جنگ با اوکراین شده است. امروزه اپل نسبت به کل دولت ایالات متحده تراشه‌های بسیار بیشتری مصرف می‌کند.

شرکت تولید تراشه تایوان (TSMC) به‌عنوان سازنده پیشرو در قراردادهای نیمه‌هادی‌ها ظاهر شده است و بیش از 90 درصد از پیشرفته‌ترین نیمه‌هادی‌های جهان را تولید می‌کند.

تایوان تولید نیمه‌هادی را در حالی آغاز کرد که ایالات متحده در حال شکست در جنگ ویتنام بود. دولت معتقد بود که ادغام عمیق اقتصاد با اقتصاد ایالات متحده ممکن است با احتمال از دست دادن علاقه ایالات متحده به امنیت تایوان در زمینه انزواگرایی احتمالی پس از ویتنام مقابله کند. میلر می‌نویسد، رئیس جمهور فعلی تایوان، تسای اینگ ون، از TSMC به‌عنوان «سپر سیلیکونی» تایوان صحبت کرده است، که چین را از حمله باز می‌دارد – اگرچه نکته او قابل بحث است.

صنعت تراشه از چه زمانی آغاز شد

در روزهای اولیه صنعت تراشه، در اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960، شرکت‌های Fairchild و Texas Instruments نیمه‌هادی‌هایی را برای پنتاگون و سازمان ملی هوانوردی و فضایی (ناسا) تولید می‌کردند.

در حالی که مشتری اولیه دولت ایالات متحده بود، تولیدکنندگان نیمه هادی شروع به تجاری‌سازی آنها برای بازارهای غیرنظامی گسترده‌تر برای رایانه‌ها، ماشین حساب‌ها، بازی‌های ویدیویی و گوشی‌های هوشمند کردند. امروزه اپل نسبت به دولت ایالات متحده نیمه‌هادی‌های بسیار بیشتری مصرف می کند. اگرچه استفاده تجاری در حال حاضر بر صنعت تراشه مسلط است، دولت‌ها هنوز نقش مهمی در تحقیق و توسعه دارند. موفقیت عظیم سیلیکون ولی به اندازه علم و کارآفرینی درخشان بر پایه حمایت دولت بود.

در حدود سال‌های 2015-2017، زمانی که دولت ایالات متحده شرکت‌های فناوری چینی، ZTE و Huawei را تحریم می‌کرد، مشخص شد که چین 100 درصد به نیمه‌هادی‌های وارداتی از تعداد کمی از کشورها متکی است و تمام واردات تراشه‌های پیشرفته این کشور نیاز دارد. تکنولوژی ایالات متحده برای تولید. بنابراین رقابت استراتژیک آمریکا و چین امروزه به‌طور فزاینده‌ای با وابستگی چین به نیمه هادی های وارداتی تعریف می‌شود. در واقع، بدون نیمه هادی‌های پیشرفته، توسعه فناوری نظامی هم‌تراز با غرب برای چین یک مبارزه دشوار خواهد بود.

وضعیت چین در صنعت نیمه‌هادی‌ها

آسیب‌پذیری چین، دولت چین را به تلاش برای کاهش وابستگی خود به نیمه‌هادی‌های ساخته شده توسط فناوری ایالات متحده برانگیخته است. در سال 2016، شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین اعلام کرد: «هرچقدر هم اندازه آن بزرگ باشد، هر چقدر هم که سرمایه‌گذاری در بازار آن بزرگ باشد، اگر یک شرکت اینترنتی به‌طور انتقادی برای اجزای اصلی به دنیای بیرون متکی باشد، «دروازه حیاتی» زنجیره تأمین در دست دیگران است. ” در واقع، جاه طلبی‌های هوش مصنوعی چین بر پایه شکننده نیمه‌هادی‌های وارداتی استوار است.

چین در حال حاضر مبالغ هنگفتی را برای توسعه صنعت نیمه‌هادی خود هزینه می‌کند و در تسلط بر تولید نیمه‌هادی ها پیشرفت کرده است، البته عمدتاً برای تراشه‌های با فناوری پایین‌تر. اما با توجه به اینکه هیچ کشور دیگری موفق به انجام این کار نشده است، جاه طلبی آن برای بازتولید کل زنجیره تامین نیمه هادی فراتر از دسترس به‌نظر می‌رسد. ساخت نیمه‌هادی‌های پیشرفته پیچیده‌ترین و دقیق‌ترین فرآیند تولیدی است که بشر تاکنون انجام داده است. میلر می‌نویسد، با این وجود، چین می‌تواند از قدرت بازار عظیم خود به‌عنوان اهرمی برای وادار کردن شرکت‌هایی مانند اپل به خرید تراشه‌های چینی برای آیفون‌های فروخته شده در چین و استخراج فناوری نیمه‌هادی از کشورهای دیگر استفاده کند.

ایالات متحده نگران تمرکز تولید نیمه‌هادی تنها در چند کشور نیست، به ویژه تایوان که آینده آن با تهدیدات ژئوپلیتیکی تیره شده است. این کشور فقط نگران احتمال تسلط چین بر تولید نیمه هادی است که بر موازنه قدرت نظامی در شرق آسیا تأثیر منفی بگذارد.

در آگوست 2022، ایالات متحده قانون چیپست و علم آن را تصویب کرد که بودجه جدیدی را برای تقویت تحقیقات داخلی و تولید نیمه‌هادی‌ها در ایالات متحده فراهم می‌کند. در اکتبر سال گذشته، دولت آمریکا عملا تجارت با چین در زمینه فناوری نیمه‌هادی پیشرفته را ممنوع کرد. همچنین شرکت‌های خارجی را از صادرات ریزتراشه‌هایی که از فناوری ایالات متحده استفاده می‌کنند، منع کرد. مشخص نیست که این ابتکارات تا چه حد ممکن است بازی را تغییر دهند.

Chip War برای هر کسی که علاقه‌مند به دنیای ناپایدار ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک امروزی است، خواندنی است.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *