آیا باید به خداحافظی با آلزایمر امیدوار بود؟

بهار قربانپور
اشتراک‌گذاری در:
    آزمایش موفقیت‌آمیز یک دارو و معرفی آن در کنفرانس سالانه بین‌‍المللی انجمن آلزایمر، این خوشحالی را رقم زد که شاید تا پیش از پایان سال جدید میلادی درمان بیماری آلزایمر ممکن شود.

    اکونومیست در صفحۀ اول امروز خود نوشت: «شاید وقت آن رسیده که به‌کلی با آلزایمر خداحافظی کنیم. دهه‌های متمادی، جستجوی دارویی برای درمان بیماری آلزایمر یک تعقیب و گریز دیوانه‌وار و پرهزینه به نظر می‌رسید تا این‌که در سال 2021، دارویی به نام آدوکانوماب (aducanumab) در آمریکا تاییدیه نظارتی دریافت کرد؛ خبری که تاحدودی باعث خوشحالی و آرامش افرادی شد که دست‌کم در خانواده‌اشان یک فرد آلزایمری دارند.

    سپس در ژانویۀ 2023 داروی جدیدی به نام لکانماب (lecanemab)، با کسب موفقیت 87 درصدی در آزمایش‌ها توانست جایگزین خوبی برای داروی اول به‌حساب آید.

   و اکنون با خواندن مقاله‌ای که در هفتۀ جاری و در تاریخ 17 جولای (برابر با 26 تیر) در ژورنال انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است متوجه می‌شویم که شاید تا پایان راه شکست این بیماری، چیزی نمانده باشد؛ مسیری کمتر از یک‌سوم.»

   در یک کارآزمایی با 1736 نفر که علائم اولیه آلزایمر را نشان می‌دادند نتایج آزمایش داروی اول یعنی آدوکانوماب- ساخت شرکت آمریکایی Eli Lilly- نشان داد که پیشرفت بیماری پس از 76 هفته بررسی مداوم، تا 35 درصد کاهش یافته است که  این میزان یعنی روند پیشرفت بیماری”به طور قابل توجهی کند شده است”.

   این موضوع در کنفرانس سالانه بین‌المللی انجمن آلزایمر در آمستردام، مطرح شد و به‌‎عنوان یک “پیشرفت” و “نقطه عطف” مورد استقبال پزشکان، داروسازان، شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزۀ سلامت و استادان و پژوهشگران قرار گرفت.

    بیماری آلزایمر که در پارسی به آن عارضۀ فراموشی می‌گوییم زمانی اتفاق میفتد که مقداری غیرطبیعی از پروتئین‌ها که پلاک نام دارند در مغز شکل گرفته و سلول‌های اندام‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. نتیجه تشکیل پلاک‌ها، مختل‌کردن عملکرد و فعالیت شیمیایی عادی مغز است که منجر به کاهش معنادار ناقلین عصبی شده و این امر به‌سهم خود کاهش پیشرونده عملکرد مغز  را در پی دارد.

 

   شاید تا پایان سال 2023 بتوان به‌‍طور کامل، آلزایمر را شکست داد که موضوع می‌تواند تنها یک آرزو نباشد بلکه نشان‌دهندۀ پیشرفت و موفقیت در حوزۀ فن‌آوری سلامت، تولید دارو و درمان بیماری به‌شمار آید.

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *