،

چگونه فعالیت آنلاین کودک خود را رصد و پایش کنیم؟!

بهار قربانپور
اشتراک‌گذاری در:
چگونه فعالیت کودکمان در فضای مجازی را پایش کنیم؟
چگونه فعالیت کودکمان در فضای مجازی را پایش کنیم؟

فهرست مطالب

خیلی از والدین یا اطرافیان یک کودک نه لزوماً والدینش- کسانی که برای کودک و زندگی او دغدغه دارند- مدام نگرانند که چگونه می‌توانند فعالیت‌های کودک در فضای مجازی را کنترل و پایش کنند؟ آیا راهی هست که بتوان حضور کودک در دنیای آنلاین را پایش کرد و مراقب بود تا محتوای نامناسب و مسموم به کودک نرسد؟ آیا می‌شود بدونِ اِعمالِ زور یا خشونت، جوری رفتار کرد که درعینِ آزادگذاشتنِ کودک برای فعالیت‌های مجازی‌اش، او را رصد کرد تا حضور سالم‌تری در فضای آنلاین داشته باشد.
در این مقاله با نحوۀ پایش و رصد فعالیت‌های آنلاین کودکان و نظارت بر آن‌ها آشنا خواهید شد.

در دنیای دیجیتالی که امروز در آن زندگی می‌کنیم، نظارت بر فعالیت‌های آنلاین کودکان، این‌که با چه کسی یا کسانی در ارتباط است؟ کجاست؟ چه‌کار می‌کند؟ بیش‌ازپیش مهم است.

در دنیای دیجیتالی، گاهی پیش می‌آید که کودکان درک بیشتری از فن‌آوری امروزی نسبت به ما دارند. کودکان امروز، به‌تنهایی دنیایی مملو از تحرکات سایبری و فعالیت‌های آنلاین را تجربه می‌کنند. این موضوع بر دوستی‌ها، تحصیل و حتی جهان‌بینی آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

به‌همین‌خاطر است که والدین به تکاپو افتاده‌اند و در تلاشند تا تعیین‌کنند که چه مقرراتی وضع و چگونه آن‌ها را اجرا کنند.

بهترین روش برای پایش فعالیت آنلاین کودک

اگر شما هم جزو آن‌دسته از والدین هستید که در دنیای دیجیتالی امروز، بسیار نگران فرزندانتان و فعالیت آنلاین آنهایید بهتر است موارد زیر را بخوانید این موارد به شما کمک می‌کنند تا با آرامش بیش‌تری فعالیت‌ها و کارهای فرزندان خود در دنیای دیجیتال را رصد کنید. این‌که چندساعت در دنیای مجازی بگردند؟ چه محتوایی دریافت کنند؟ با چه کسانی در ارتباط باشند؟ چگونه بتوانند فعالیت خود را به سمت دریافت محتوای مفید مدیریت نمایند و ….

۱. کامپیوتر یا وسیلۀ اتصال به دنیای مجازی را در یک مکان عمومی‌‎تر قرار دهید

کامپیوتر کودکتان را در مکان عمومی قراردهید

اگر می‌خواهید با روشی درست فعالیت آنلاین کودک را رصد کنید کامپیوتر یا وسیلۀ اتصال او به دنیای مجازی را در مکان عمومی قرار دهید. این جمله به چه معناست؟ یعنی سعی کنید وسیله‌ای که کودک از آن برای اتصال به دنیای دیجیتال و ارتباط‌ها و فعالیت‌های آنلاین استفاده می‌کند در نقطه‌ای بگذارید که خودتاننه به‌صورت مستقیم بلکه غیرمستقیم ولی آگاهانه از سوی کودک- بتوانید آن را ببینید و درعین‌حال، حسِ تحتِ‌نظربودن به کودک ندهد. به‌عنوان مثال دستگاه کامپیوتر را در گوشه‌ای از اتاق نشیمنِ خانوادگی، سالنِ پذیرایی یا حتی با کمی زاویه نسبت به آشپزخانه بگذارید و نشان دهید که به کار خود (پذیرایی از میهمان، میوه خوردن، فیلم تماشاکردن، طبخِ غذا و…) مشغولید؛ کودک در این حالت، می‌داند که به‌طور مستقیم در دیدرس شما نیست؛ اما او همچنان متوجه است که چنان‌چه محتوای نامربوط و نامناسب را دریافت نماید و به آن بپردازد یک‌درصد ممکن است دیگرانی که اطراف او هستند متوجه موضوع شوند. پس با احتیاطِ بیش‌تری در دنیای دیجیتال گشت‌‎وگذار خواهد کرد.

۲. استفاده از برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های پایش

از اپ‌ها و برنامه‌های کنترل کودکان استفاده کنید.

شما می‌توانید از گجت‌ها و اپلیکیشن‌ها برای رصد و پایش فعالیت آنلاین یک شخص-کودک استفاده کنید؛ بدون این‌که واقعا پشت‌سر او بایستید، مدام او را بپایید به اصطلاح روی شانه‌های او آویزان باشید تا دقیقاً بدانید که چه کار می‌کند یا با چه کسانی در ارتباط است؟

الف) یکی از این اپلیکیشن‌ها، نصب دوربینی است که ترکیبی از سخت‌افزار و نرم‌افزار است که می‌توان آن را از راه دور با گوشی‌های هوشمند یا کامپیوترها کنترل کرد.

ب) نصب اپلیکیشنی روی گوشی یا دستگاه کامپیوتر فرزندانتان که به‌طورخودکار، دسترسی او به افراد یا محتوایی را محدود می‌سازد که شما تعیین کرده‌اید.

ج) در گامِ بعدی حتی می‌توانید از اپلیکیشن‌های تعاملی استفاده کنید که کاری شبیه اجرای برنامۀ any desk است یعنی وقتی کودک‌تان مشغول فعالیت آنلاین است شما به‌راحتی می‌توانید آن را در گوشی یا کامپیوتر خود ببینید و خیالتان راحت باشد که از چه محتوایی استفاده می‌کند یا با چه کسانی در ارتباط است؟

با رعایت این روش‌ها می‌توانید مطمئن باشید که تاحدود زیادی حضور آنلاین کودک، تحتِ نظارتِ شماست.

۳. بازبینی بخش تاریخچۀ جست‌وجو (History)

در برخی موارد والدین خیالشان راحت است که کودکشان هنگام وب‌گردی، محتوای نادرست دریافت نمی‌کند اما همین دسته از افراد تاچه‌حد مطمئند که فرزندشان تاریخچۀ جست‌وجو را پاک نمی‌کند؟ بنابراین بعد از استفادۀ فرزندتان از کامپیوتر یا هر دستگاهی که به‌کمک آن به اینترنت وصل می‌شود سعی کنید که بخش History را بازبینی کنید اگر این بخش کاملاً تمیز است خب، کمی باید شک کرد؛ پس بهترین راهکار این‌است نحوۀ Refresh History را بیاموزید تا با اطمینان بیش‌تری اعلام کنید که فرزندتان از محتوای نامناسب و ارتباط با اشخاصی که دوست ندارید در امان است.

4. ایجاد پروفایل‌های جعلی

برای کمک به پایش فعالیت فرزندتان در دنیای آنلاین و دیجیتال، می‌توانید پروفایل‌های جعلی بسازید و فرزندانتان را رصد کنید؛ این کار به‌خصوص در شبکه‌های اجتماعی مفید خواهد بود. به‌عنوان‌مثال، تنظیمات حریم‌خصوصی فیسبوک به کودکان اجازه داده است تا فعالیت‌های اعضای خانواده خود را محدود کنند و بزرگسالان از آن‌چه این کودکان انجام می‌دهند بی‌اطلاع‌اند.

درنتیجه می‌توانید تنظیمات حریم‌خصوصی آن‌ها را دور بزنید و ببینید که آن‌ها چه چیزی را دوست دارند به اشتراک بگذارند و در لیست دوستان خود دارند.

این کار فقط برای ردیابی فیسبوک نیست؛ بلکه می‌توانید آن را در شبکه‌های اجتماعی دیگر و با ID/آدرس‌های ایمیل مختلف امتحان کنید.

5.هشدارهای گوگل

هشدارهای گوگل راهی فوق‌العاده برای اطلاع‌رسانی به شما و به‌سرانجام‌رساندنِ نقشِ پایش‌گر شماست. اگر پدر و مادر هستید می‌توانید با استفاده از نام کامل یا نام مستعار فرزندتان، هشدار گوگل را تنظیم کنید و فعالیت آنلاین کودکتان را زیرنظر داشته باشید.

در نتیجه، هر زمان که این نام در اینترنت مطرح یا پست شود ایمیلی در Inbox خود دریافت می‌کنید که شما را از این اقدام آگاه می‌سازد.

هم‌چنین می‌توانید اعلانیه‌هایی را برای نزدیک‌ترین دوستان فرزندتان تنظیم کنید؛ به‌این‌ترتیب هرگاه که آن‌دو با هم در ارتباط باشند شما نیز نفر سوم خواهید بود وبه‌راحتی متوجه می‌شوید که آیا می‌توانید به دوستِ فرزندتان یا روابط دوستانۀ آنان، اعتماد کنید یا نه؟

نتیجه‌گیری

لحظه‌هایی را همراه فرزندان در دنیای دیجیتال بگذرانید.

گرچه والدین حق دارند که در مورد فعالیت‌های دنیای مجازی فرزندانشان، بسیار نگران و دغدغه‌مند باشند اما خوب است به این نکته نیز توجه کنند که این نگرانی و دغدغه‌مندی نباید آنان را به سمتِ دخالتِ در امور فرزندان یا به اصطلاح «جاسوسی فرزندانشان» بکشاند.

پس هنگام پایش و رصد فعالیت آنلاین کودک باید مراقب بود تا گرفتار وسواسِ توجه بیش‌ازحد نشد. کافی است کودکان متوجه شوند که شما دائماً آنان و هر فعالیت‌شان را زیر نظر دارید؛ از حضور در فضای مجازی گرفته تا کار با کامپیوتر و یا بازی‌کردن در گوشی؛ همین امر تأثیر بدی در روحیۀ آنان خواهد گذاشت.

جدای از آن‌که کودکان اعتمادبه‌نفس خود را از دست می‌دهند و حسِ مدام، زیرِ نظر بودن دارند؛ افرادی ترسو و یا مضطرب بار می‌آیند که دائماً خودخوری می‌کنند؛ حتی در مواردی اعلام شده که این‌چنین کودکانی باورشان می‌شود که خطاکارند؛ و ممکن است اگر تنها بمانند به انحراف و لغزش کشیده شوند؛ برای همین هیچ‌گاه ریسک‌پذیر نخواهند بود و یا بدون حضور والدین‌شان قادر به انجام کاری نیستند و مدام در پی آنند که تأیید والدین را برای انجام کارهایشان داشته باشند.

بنابراین چنان‌چه می‌خواهید فعالیت فرزندتان در دنیای مجازی را پایش و رصد کنید سعی کنید این کار، همراه با مطالعه و خیلی عادی باشد.

حساسیت بیش‌ازحد به‌خرج ندهید؛ و حتی گاهی اوقات می‌توانید کنار کودکتان بنشینید و همراه هم در اینترنت بگردید؛ صفحه‌های خوب، کارتون، فیلم‌های آموزنده، بازی و سرگرمی حتی آزمون‌های تست آنلاین را باهم جست‌وجو کنید؛ بعد از جست‌وجو آن‌ها را دانلود کرده یا به‌همان‌صورت آنلاین، انجام دهید.

با این روش، هم کودک‌تان احساس امنیت و آرامش می‌کند. هم حضور شما در کنار او، به هردوی شما کمک خواهد کرد تا اوقات بهتری را کنار هم سپری سازید؛ و هم به‌طورغیرمستقیم به کودک‌تان می‌آموزید که می‌توان در اینترنت و دنیای مجازی، اطلاعات مفید و کارآمد نیز پیدا کرد.
پس بدانیم که می‌توان فعالیت آنلاین کودک را پایش و کنترل کرد فقط به‌شرط آن‌که مسیر درست را بیاموزیم و پیش‌ برویم.

+دیدن این ویدئو را به شما پیشنهاد می‌کنیم. شاید نکته‌های خوبی به شما بیاموزد

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *