پسورد امن، برای گوشیهای تلفنمان، ضروری بلکه بسیار حیاتی است.
تلفنهای همراه ما، به بخشی بسیار مهم و جدانشدنی از زندگیمان تبدیل شدهاند. تلفنها، با جا دادن اطلاعات، از عکسها و شمارههای تماس گرفته تا یادداشتهای خصوصی و حتی تراکنشهای مالی و پیامک حسابهای بانکیمان، وسیلۀ شخصی بسیار ارزشمندند. بنابراین اگر گوشیمان به دست کسی بیفتد چه خسارتی را متحمل میشویم؟
این جمله چهقدر برای شما آشناست؟ “گوشیم و پولش مهم نیست! اطلاعات داخلش خیلی مهمه“.
بله! این نخستین جملهای است که تقریباً همۀ اشخاصی که گوشی خود را گم کردهاند یا موبایلشان دزدیده شده، بر زبان میآورند.
اما چهطور میتوانیم از اطلاعات داخل گوشی، حفاظت کنیم؟ پاسخ بسیار روشن است: با یک پسورد امن.
پیشنهاد مطالعه: تفاوت گذرواژه با کلید عبور
چرا پسورد امن داشته باشیم؟
بدون داشتن یک پسورد امن یا همان رمز عبور قوی، همه چیز در موبایل شما توسط هر کسی قابل دسترسی است. حتی اگر موبایلتان را همیشه در جیبتان یا در خانه نگه دارید بازهم ممکن است اطلاعاتتان لو رود. چگونه؟ کافیاست کودکتان، عضوی از افراد خانواده یا همکار و دوستتان، گوشی شما را بردارد و بهراحتی به بخش گالری یا پیامکهای شما برود. اگر یک پسورد امن برای گوشی خود انتخاب نکرده باشید تمام اطلاعاتتان در دسترس افراد دیگر قرار میگیرد. پس انتخاب رمز عبور درست و قوی به حفظ امنیت گوشیتان، بسیار کمک میکند.
اما بهترین راهکار برای انتخاب رمز عبور قوی چیست؟
1. رمزهای ساده را دور بریزید
برخی افراد گمان میکنند چنانچه رمزهای ساده بگذارند کسی به آن توجه نمیکند. استدلال این گروه این است که سادهترین رمزها به ذهن هکرها نمیرسد. درحالی که این نظریه، کاملاً اشتباه است. اتفاقاً هکرها همیشه در اولین اقدام، رمزهای ساده را برای بازکردن گوشی، امتحان میکنند. پس بدانید که پسوردهای ساده، درست به اندازۀ نداشتن Password، بسیار بد است.
حروف اول الفبا، کلمات دیکشنری، نوشتن اسمتان به لاتین، برعکسکردن اسم یا تاریخ تولدتان، همگی جزو رمزهای ساده و قابل حدسزدن است.
هرچند بهخاطرسپردن رمزهای عبور ساده، آسان است اما سادهترین روش هککردن نیز به شمار میرود؛ پس انتخاب با شماست: رمزهای عبور ساده برای یادآوری بهتر؟ یا پسورد امن و سخت برای غیرقابل نفوذبودن؟!
2. استفاده از اطلاعات شخصی برای رمزدادن، ممنوع
از اطلاعات شخصی قابل شناسایی، مثل تاریخ تولد، تاریخ ازدواج، تاریخ تولد فرزند، شماره تلفن یا نامتان برای رمزگذاری، بپرهیزید.
حدسزدن دادن این اطلاعات، آسانترین گزینه برای هکرها یا کسانی است که گوشی شما را برداشتهاند.
فرض کنید یادداشتی شخصی در گوشی خود دارید که دوست ندارید مثلاً خواهر یا والدینتان بدانند. حالا شما خوابید و گوشی شما کاملاً در دسترس است. طبیعی است اولین حدس نزدیکان برای بازکردن قفل گوشی شما، همین اطلاعات پیشپا افتاده و آسان است.
3. پسوردهای طولانی، امنترند
هککردن رمزهای عبور کوتاه، حتی بدون ابزار هم، بسیار آسان است. هنگام رمزگذاری در موبایل، گذرواژههایی با حداقل ۱۰ کاراکتر، ایدهآل است؛ هر چند برخی از کارشناسان امنیتی، استفاده از تعداد کاراکتر ۱۲ یا ۱۶ را توصیه نمیکنند؛ آنان معتقدند این تعداد کاراکتر بهدلیل فراموشی از سوی کاربر، چندان مناسب نیست؛ خب نکته اینجاست که کاربران اندروید میتوانند رمزهای عبور تا ۱۶ رقمی را بهصورت خودکار تنظیم کنند. اما این کار چگونه انجام میشود؟
تنظیم رمز عبور 12 تا 16 کاراکتری برای موبایل
- 1. به بخش تنظیمات گوشی بروید.
- 2. روی نمایۀ تنظیمات “General” ضربه بزنید.
- 3. پس از ورود به این منو، گزینه “Passcode Lock” را انتخاب کنید.
- 4. حالا روی “Turn Passcode On” ضربه بزنید یا اگر رمزی فعال است آن را وارد کنید.
- 5. تیک گزینه “رمز عبور ساده” را بردارید و رمز عبور فعلی خود را وارد کنید.
- 6. رمز عبور جدید و قوی خود را انتخاب کرده، آن را بنویسید.
- 7. پس از زدن “Next”، مجدداً رمزعبور را وارد کنید تا تایید شود.
4. گذرواژۀ دو مرحلهای بگذارید
اگر میخواهید رمز عبور کوتاه و درعینحال، امن و قوی داشته باشید با انتخاب رمزعبور دومرحلهای، ایمن دستگاه خود را افزایش دهید. مثلاً در مرحلۀ اول رمز 6 کاراکتری و بعد 4 کاراکتری انتخاب کنید یا برعکس.
بهتر است بدانیم که یک PIN (گذرواژۀ) چهار رقمی، ۱۰ هزار ترکیب ممکن دارد و حدسزدن آن حدود ۷ دقیقه طول میکشد؛ و یک پین شش رقمی، یک میلیون ترکیب ممکن دارد که شکستن رمز را بسیار سخت میکند.
پیشنهاد مطالعه: میتونه مثل زخم کاری باشه! چطور و کجا هک میشویم؟
5. پسورد آلفانومری انتخاب کنید
کد آلفانومر، امنتر از یک رمز عبور عددی است. اگر دستگاه موبایلتان جوری است که میتوانید رمز عبور آلفانومری بگذارید پس تعلل نکنید. ترکیبی از حروف و عدد همان رمز آلفانومر است. این کار، قویترین محافظت را در برابر حملات brute – force فراهم میکند. شکستن یک رمز عبور آلفانومر با ۱۰ کاراکتر، ۱۵۰ سال طول میکشد!
6. استفاده از روش Person – Action – Object
این روش، یعنی ساختن رمز از تاریخ، اتفاق یا یک جملۀ معنادار که بهخاطر سپردن آن هم بسیار آسان است و درعینحال، حدسزدن و هککردنش بسیار دشوار و تقریباً محال است.
اما این روش، چگونه است؟ شما به یک فرد بهیادماندنی و یک مکان یا شیء خاطرهانگیز میاندیشید سپس حروف ابتدا و آخر نام او را به همراه عددی از سن، تاریخ روزی که همدیگر را دیدید ماه تولدش و مواردی اینچنینی، بهصورت تصادفی و البته آنگونه که به خاطر بسپارید به یکدیگر متصل مینمایید.
مثال: نام دوست شما Sara است؛ و او را 13 جولای 2016 دیدهاید. حالا رمز امن شما بهکمک روش Person – Action – Object اینگونه میشود: .s.13.2016.jul.ra یا S.ra.jul 2016.13 و…
7. با انتخاب مدیر گذرواژه، امنیت موبایل را افزایش دهید
استفاده از یک مدیر رمز عبور، راهی عالی برای رسیدن به رمزهای عبور تصادفی یا آزمایش قدرت رمز عبوری است که از آن استفاده میکنید.
برخلاف وبسایتهای رایگان، این برنامهها امن هستند. آنها همچنین میتوانند به شما اطلاع دهند که آیا پسوردتان به قدر کافی امن است یا خیر؟!
یکی از بهترین نمونههای مدیریت پسورد، KeePass است که از فضای ذخیرهسازی ابری استفاده نمیکند و امنیت بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
8. رمز عبور یکسان برای چندین حساب، افتادن در باتلاق هک
اگر آنچنان بدشانس باشید که گوشی و دستگاه کامپیوتر شما با هم به سرقت رفته باشد و اتفاقاً شما برای ورود به هر دو سیستم (گوشی، کامپیوتر) رمز یکسان داده باشید امکان هک اطلاعات هر دو سیستم و دستیابی به اطلاعات بسیار بالاست.
چرا که تنها کافی است هکر، با روش خاص خود به یکی از این دو یعنی گوشی یا کامپیوتر، دست یابد. حدس زدن و نوشتن همان رمز یکسان برای دستگاه بعدی یعنی: هک سیستم دوم و برباد رفتن اطلاعات شخصیتان در هر دو سیستم گوشی و کامپیوتر.
9. چهره و یا اثر انگشت، پسوردهای اختصاصی و امن
یکی دیگر از راههای انتخاب رمزعبور امن، استفاده از چهره و یا اثر انگشت بهعنوان قفل گوشی است که در اصطلاح Face ID یا Finger print نامیده میشوند.
چنانچه این کار را انجام دهید امنیت گوشی خود را تا ده هزار برابر افزایش دادهاید.
با انتخاب این روش، اگر به هردلیلی گوشی موبایلتان گم شود شخص دیگر، نمیتواند گوشی شما را بازکند. مگر اینکه خودتان را همراه داشته باشد.
سخن آخر: پسورد امن، بستهشدن دروازۀ هک
آمار رو به افزایش جرایم سایبری از یک سو و سرقت گوشیهای موبایل از سوی دیگر، دلیلی است بر اینکه چرا باید پسورد امن، انتخاب کنید.
با استفاده از روشهایی که در این مقاله به شما گفتیم تا حد زیادی میتوانید امنیت موبایل یا هر سیستم دیگرتان را افزایش دهید و برای در امان نگهداشتن دادههای شخصیتان از دست هکرها، قدمی بردارید.
یک نکتۀ بسیار مهم: صرفنظر از اینکه از چه روشی استفاده میکنید مطمئن شوید که رمزعبور خود را در مکانی امن و آفلاین ذخیره کردهاید. با اینکار، اگر به هر دلیلی رمزتان را فراموش کردید بهراحتی میتوانید آن را بازیابی کنید.
پیشنهاد مطالعه: اپلیکیشنهای موبایل همهچیز را در مورد ما میدانند، با این ترفند ساده از آن جلوگیری کنید